xortopita-me-bobota–mikri
clock icon
1:45'

Χορτόπιτα με μπομπότα

Υλικά

  • 500γρ. λάπαθα και σέσκουλα ανάμικτα (ζυγισμένα, καθαρισμένα), πλυμένα, στεγνωμένα καλά, ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 6-7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας
  • Για τη μπομπότα

  • 250γρ. καλαμποκάλευρο χοντρό (πολέντα)
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια πεντανόστιμη πίτα με αρωματικά χόρτα, που θα αγαπήσουν μικροί αλλά και μεγάλοι.

Σε μια λεκάνη βάζετε τα σέσκουλα, τα λάπαθα, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αλατίζετε και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας, τρίβοντάς τα με το αλάτι. Αφήνετε κατά μέρος τη λεκάνη για 15-20 λεπτά, μέχρι τα χορταρικά να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC.
Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30-32εκ. και στρώνετε εκεί τη σφολιάτα, τεντώνοντας την προσεκτικά με τα χέρια για να μη σκιστεί, καλύπτοντας καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
Στραγγίζετε καλά τα χορταρικά από τα υγρά που θα έχουν βγάλει, προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε καλά και τα αδειάζετε επάνω στη σφολιάτα, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα.
Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και σκορπίζετε το κουρκούτι αυτό επάνω στα χορταρικά, καλύπτοντάς τα καλά με τη ράχη ενός κουταλιού.
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι το κουρκούτι να χρυσίσει και να γίνει μια ανομοιογενής και τραγανή κρούστα. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή χλιαρή, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια λεκάνη βάζετε τα σέσκουλα, τα λάπαθα, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αλατίζετε και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας, τρίβοντάς τα με το αλάτι. Αφήνετε κατά μέρος τη λεκάνη για 15-20 λεπτά, μέχρι τα χορταρικά να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC.

Βήμα 2

Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30-32εκ. και στρώνετε εκεί τη σφολιάτα, τεντώνοντας την προσεκτικά με τα χέρια για να μη σκιστεί, καλύπτοντας καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.

Βήμα 3

Στραγγίζετε καλά τα χορταρικά από τα υγρά που θα έχουν βγάλει, προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε καλά και τα αδειάζετε επάνω στη σφολιάτα, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα.

Βήμα 4

Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και σκορπίζετε το κουρκούτι αυτό επάνω στα χορταρικά, καλύπτοντάς τα καλά με τη ράχη ενός κουταλιού.

Βήμα 5

Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι το κουρκούτι να χρυσίσει και να γίνει μια ανομοιογενής και τραγανή κρούστα. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή χλιαρή, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη