psarokeftedes
clock icon
1:35'

Ψαροκεφτέδες με χούμους και αρωματικές πιτούλες

Υλικά

  • 500γρ. φιλέτο ψαριού (γλώσσα, μπακαλιάρος κ.λπ.)
  • 200γρ. γαρίδες ξεφλουδισμένες και προβρασμένες
  • 1 πατάτα μεγάλη ή 2 μέτριες καθαρισμένες και βρασμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξυσμένο
  • 1½ φλιτζάνι μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένα
  • 2 αβγά
  • ¾ φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη
  • ¼ φλιτζανιού σουσάμι
  • σησαμέλαιο για το τηγάνισμα
  • ¾ φλιτζανιού αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • αραβικές πίτες μικρές
  • λίγο κύμινο + λίγο κόλιανδρο
  • λίγο σουσάμι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πάπρικα γλυκιά
  • Για το χούμους

  • 1 φλιτζάνι ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς και καλοβρασμένα (κρατάτε λίγο από το ζουμί τους)
  • ⅓ φλιτζανιού ταχίνι
  • ⅓ φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού (ή περισσότερο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο (ή λιγότερο)

Οι ψαροκεφτέδες συναγωνίζονται με άνεση τους κεφτέδες από μοσχαρίσιο κρέας ή πουλερικά. Μπορεί βέβαια η προετοιμασία τους να μην είναι τόσο εύκολη, όμως σίγουρα αξίζει ο κόπος.

Για τους ψαροκεφτέδες: Λιώνετε τη βρασμένη πατάτα με πιρούνι και πολτοποιείτε στο μπλέντερ σε δύο δόσεις το ψάρι μαζί με τις γαρίδες. Ανακατεύετε τον κιμά τους με το ξυσμένο κρεμμύδι, τη λιωμένη πατάτα, τα φρέσκα μυρωδικά, το ένα από τα δύο αβγά και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυμώνετε καλά το μίγμα και πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια που αφήνετε στο ψυγείο να σφίξουν.

Χτυπάτε σε ένα μπολ το άλλο αβγό με μία κουταλιά της σούπας νερό. Σε δεύτερο μπολ βάζετε το αλεύρι και σε τρίτο τη φρυγανιά ανακατεμένη με το σουσάμι. Περνάτε τα κεφτεδάκια πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και τέλος από το μίγμα της φρυγανιάς. Τα τηγανίζετε σε δόσεις σε μπόλικο σησαμέλαιο που έχετε βάλει να κάψει σε βαθύ τηγάνι.

Πολτοποιείτε τα βρασμένα ρεβίθια με το νερό που κρατήσατε και προσθέτετε το ταχίνι, όσο λιωμένο σκόρδο θέλετε, το χυμό του λεμονιού, αλάτι και πάπρικα.

Κοπανίζετε στο γουδί λίγο κύμινο και λίγο κόλιανδρο μαζί με λίγο σουσάμι. Ανακατεύετε το μίγμα με λίγο ελαιόλαδο και αλείφετε με αυτό το αρωματισμένο λάδι τις πίτες. Τι ψήνετε για λίγο σε αντικολλητικό τηγάνι. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια πάνω στις ψημένες πιτούλες που γαρνίρετε με χούμους, ψιλοκομμένη ντομάτα και μαϊντανό.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τους ψαροκεφτέδες: Λιώνετε τη βρασμένη πατάτα με πιρούνι και πολτοποιείτε στο μπλέντερ σε δύο δόσεις το ψάρι μαζί με τις γαρίδες. Ανακατεύετε τον κιμά τους με το ξυσμένο κρεμμύδι, τη λιωμένη πατάτα, τα φρέσκα μυρωδικά, το ένα από τα δύο αβγά και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυμώνετε καλά το μίγμα και πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια που αφήνετε στο ψυγείο να σφίξουν.

Βήμα 2

Χτυπάτε σε ένα μπολ το άλλο αβγό με μία κουταλιά της σούπας νερό. Σε δεύτερο μπολ βάζετε το αλεύρι και σε τρίτο τη φρυγανιά ανακατεμένη με το σουσάμι. Περνάτε τα κεφτεδάκια πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και τέλος από το μίγμα της φρυγανιάς. Τα τηγανίζετε σε δόσεις σε μπόλικο σησαμέλαιο που έχετε βάλει να κάψει σε βαθύ τηγάνι.

Βήμα 3

Πολτοποιείτε τα βρασμένα ρεβίθια με το νερό που κρατήσατε και προσθέτετε το ταχίνι, όσο λιωμένο σκόρδο θέλετε, το χυμό του λεμονιού, αλάτι και πάπρικα.

Βήμα 4

Κοπανίζετε στο γουδί λίγο κύμινο και λίγο κόλιανδρο μαζί με λίγο σουσάμι. Ανακατεύετε το μίγμα με λίγο ελαιόλαδο και αλείφετε με αυτό το αρωματισμένο λάδι τις πίτες. Τι ψήνετε για λίγο σε αντικολλητικό τηγάνι. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια πάνω στις ψημένες πιτούλες που γαρνίρετε με χούμους, ψιλοκομμένη ντομάτα και μαϊντανό.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή