psaronefri kinoa nik1
clock icon
35'

Ψαρονέφρι με βαλσαμικό και μαυροδάφνη, σερβιρισμένο με κινόα

Υλικά

  • 3 ψαρονέφρια περίπου 250γρ. το καθένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γαρνιτούρα

  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα ή άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Η κινόα είναι βασικό υλικό στην κουζίνα της Νότιας Αμερικής. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι και είναι ιδιαίτερα θρεπτικό δημητριακό. Αν δεν τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα τη βρείτε σίγουρα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
  • Αν θέλετε μπορείτε να ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και να σοτάρετε 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Θα προσθέσετε τη βρασμένη κινόα και θα τη σοτάρετε καλά. Στο τέλος θα προσθέσετε τα αρωματικά.

Το τρυφερό ψαρονέφρι πανάρεται με ένα μίγμα από αλεύρι και μπαχαρικά, σοτάρεται παρέα με σκόρδο και κρεμμύδι και στη συνέχεια «σβήνεται» με μαυροδάφνη και βαλσαμικό. Το υπέροχο αυτό πιάτο θα το συνοδεύσουμε με κινόα αρωματισμένο με δυόσμο ή άνηθο.

Κόβετε τα ψαρονέφρια σε λεπτές φέτες του 1 ή των 1½ εκ. και τις αλατοπιπερώνετε.
Σε ένα μπολ ετοιμάζετε πρώτα ένα μίγμα με το αλεύρι, το κόλιανδρο, το μπαχάρι και λίγο πιπέρι. Περνάτε τα φιλετάκια ψαρονέφρι από το μίγμα.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το αφήνετε να μαλακώσει και προσθέτετε το σκόρδο. Ανακατεύετε καλά και μετά από 1-2 λεπτά προσθέτετε το αλευρωμένο κρέας. Σοτάρετε το κρέας και από τις 2 πλευρές.
Σβήνετε με τη μαυροδάφνη και το βαλσαμικό, καρυκεύετε με λίγο μπαχάρι και λίγο κόλιανδρο σε σκόνη, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρέας να μαγειρευτεί για 7-8 λεπτά. Ανακατεύετε ανά διαστήματα για να μην κολλήσει το φαγητό σας.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε και την κινόα. Βράζετε σε ένα κατσαρολάκι μπόλικο αλατισμένο νερό. Ρίχνετε την κινόα και βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 25 λεπτά. Την στραγγίζετε και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το αρωματικό και το πιπέρι. Σερβίρετε το ψαρονέφρι ζεστό σε πιάτα γαρνίροντας με την κινόα.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τα ψαρονέφρια σε λεπτές φέτες του 1 ή των 1½ εκ. και τις αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ετοιμάζετε πρώτα ένα μίγμα με το αλεύρι, το κόλιανδρο, το μπαχάρι και λίγο πιπέρι. Περνάτε τα φιλετάκια ψαρονέφρι από το μίγμα.

Βήμα 3

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το αφήνετε να μαλακώσει και προσθέτετε το σκόρδο. Ανακατεύετε καλά και μετά από 1-2 λεπτά προσθέτετε το αλευρωμένο κρέας. Σοτάρετε το κρέας και από τις 2 πλευρές.

Βήμα 4

Σβήνετε με τη μαυροδάφνη και το βαλσαμικό, καρυκεύετε με λίγο μπαχάρι και λίγο κόλιανδρο σε σκόνη, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρέας να μαγειρευτεί για 7-8 λεπτά. Ανακατεύετε ανά διαστήματα για να μην κολλήσει το φαγητό σας.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε και την κινόα. Βράζετε σε ένα κατσαρολάκι μπόλικο αλατισμένο νερό. Ρίχνετε την κινόα και βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 25 λεπτά. Την στραγγίζετε και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το αρωματικό και το πιπέρι. Σερβίρετε το ψαρονέφρι ζεστό σε πιάτα γαρνίροντας με την κινόα.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή