MIKRI-Psarosoupa-me-ntomata-(1)
clock icon
1:5'

Ψαρόσουπα με ντομάτα

Υλικά

  • 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1-2 κλωναράκια σέλινο
  • 50ml λευκό ξηρό κρασί
  • 3 ντομάτες φρέσκιες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι
  • 800γρ. ψάρι για σούπα (μπακαλιάρο, κοκκινόψαρο, φαγκρί)
  • 8 γαρίδες, καθαρισμένες από κελύφη, κεφάλι + ουρά
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Για ακόμη περισσότερη νοστιμιά ρίχνετε στη σάλτσα και τα κεφάλια από τις γαρίδες και βράζετε για 15-20 λεπτά. Κατόπιν τη σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και συνεχίζετε τη διαδικασία.

Η ψαρόσουπα δεν έχει εποχή. Ειδικά αν της προσθέσουμε ντομάτες και γαρίδες ή θαλασσινά, τότε μιλάμε για ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο που θα λατρέψουν όλοι!

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα, τα σκόρδα, το σέλινο για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σβήνετε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και πιπέρι και βράζετε για 10 λεπτά. Πολτοποιείτε τη σάλτσα επιτόπου με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ.

Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζετε το ψάρι σε ένα λίτρο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Το βγάζετε με πια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και σουρώνετε τον ζωμό σε ένα μπολ.

Ρίχνετε τον ζωμό του ψαριού στο σκεύος με τη σάλτσα και βράζετε την ψαρόσουπα για 15 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε τις γαρίδες, δοκιμάζετε και αλατίζετε ανάλογα. Βράζετε για 2-3 λεπτά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε την ψαρόσουπα σε χλιαρή θερμοκρασία, αφού την πασπαλίσετε με μαϊντανό και επιπλέον θυμάρι, με φιλέτο ψαριού, γαρίδες και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα, τα σκόρδα, το σέλινο για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 2

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και πιπέρι και βράζετε για 10 λεπτά. Πολτοποιείτε τη σάλτσα επιτόπου με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζετε το ψάρι σε ένα λίτρο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Το βγάζετε με πια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και σουρώνετε τον ζωμό σε ένα μπολ.

Βήμα 4

Ρίχνετε τον ζωμό του ψαριού στο σκεύος με τη σάλτσα και βράζετε την ψαρόσουπα για 15 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε τις γαρίδες, δοκιμάζετε και αλατίζετε ανάλογα. Βράζετε για 2-3 λεπτά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε την ψαρόσουπα σε χλιαρή θερμοκρασία, αφού την πασπαλίσετε με μαϊντανό και επιπλέον θυμάρι, με φιλέτο ψαριού, γαρίδες και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook