melitzana psiti me tsimitsouri taxini mikri
clock icon
40'

Ψητή μελιτζάνα με σάλτσα τσιμιτσούρι-ταχίνι

Υλικά

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
  • 60 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι-ταχίνι

  • 4 κουτ. γλυκού ταχίνι
  • 4 κουτ. σούπας νερό
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1+1/3 φλιτζ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 μεγάλες χούφτες φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 3 μικρές πράσινες καυτερές πιπεριές (χαλαπένιος), ψιλοκομμένες
  • 10 γρ. αλάτι
  • 1 πρέζα μπούκοβο καυτερό
  • 4 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • 200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Tips

  • Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε τη μελιτζάνα σε γκαζάκι ή κουζίνα αερίου (κατευθείαν επάνω στη φλόγα της εστίας), σε θράκα ή σχάρα (σε κάρβουνα).

Ένας εύκολος και νόστιμος μεζές για τσίπουρο ή ουζάκι. Και η σάλτσα με το ταχίνι είναι τόσο νόστιμη που τρώγεται και μόνη της!

Μελιτζάνα: Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλή θερμοκρασία και τρυπάμε τη μελιτζάνα σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Την ψήνουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να καεί η φλούδα της και να μαλακώσει καλά στο εσωτερικό. Την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφλουδίζουμε.
Σάλτσα τσιμιτσούρι-ταχίνι: Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το ταχίνι με το νερό. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα πιάτο απλώνουμε το γιαούρτι και από πάνω τοποθετούμε τη μελιτζάνα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μελιτζάνα: Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλή θερμοκρασία και τρυπάμε τη μελιτζάνα σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Την ψήνουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να καεί η φλούδα της και να μαλακώσει καλά στο εσωτερικό. Την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφλουδίζουμε.

Βήμα 2

Σάλτσα τσιμιτσούρι-ταχίνι: Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το ταχίνι με το νερό. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Σε ένα πιάτο απλώνουμε το γιαούρτι και από πάνω τοποθετούμε τη μελιτζάνα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.