psomia_horis-glouteni-k-kookythosporo
clock icon
35'

Ψωμάκια χωρίς γλουτένη με κολοκυθόσπορους

Υλικά

  • 700γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 50γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 500ml γάλα χλιαρό
  • 50γρ. μαγιά νωπή
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • ½ φλιτζάνι κολοκυθόσπορους
  • αλάτι θαλασσινό

Αφράτα και απολαυστικά ψωμάκια με πολλή γεύση αλλά χωρίς καθόλου γλουτένη. Θα σας αρέσουν πολύ!

Σε ένα μπολ βάζετε το χλιαρό γάλα με το μέλι και τη μαγιά. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η μαγιά και αφήνετε στην άκρη.
Σε μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) βάζετε τα 600γρ. αλεύρι, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνετε με τα χέρια (ή με το γάντζο), μέχρι να σχηματιστεί σιγά σιγά μια ζύμη. Προσθέτετε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα για 5-6 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη.
Σκεπάζετε τη λεκάνη με μια κουβέρτα και αφήνετε για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Αδειάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβετε σε 12 κομμάτια. Πλάθετε στο σχήμα που θέλετε (στρογγυλά ή φραντζολάκια) και τα μεταφέρετε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκεπάζετε και αφήνετε τα ψωμάκια για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν ξανά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Αλείφετε τα ψωμάκια με λίγο χτυπημένο αβγό, πασπαλίζετε με κολοκυθόσπορους και θαλασσινό αλάτι και ψήνετε για 12-14 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Αφήνετε τα σε σχάρα να κρυώσουν.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ βάζετε το χλιαρό γάλα με το μέλι και τη μαγιά. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η μαγιά και αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) βάζετε τα 600γρ. αλεύρι, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνετε με τα χέρια (ή με το γάντζο), μέχρι να σχηματιστεί σιγά σιγά μια ζύμη. Προσθέτετε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα για 5-6 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη.

Βήμα 3

Σκεπάζετε τη λεκάνη με μια κουβέρτα και αφήνετε για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Βήμα 4

Αδειάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβετε σε 12 κομμάτια. Πλάθετε στο σχήμα που θέλετε (στρογγυλά ή φραντζολάκια) και τα μεταφέρετε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκεπάζετε και αφήνετε τα ψωμάκια για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν ξανά.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Αλείφετε τα ψωμάκια με λίγο χτυπημένο αβγό, πασπαλίζετε με κολοκυθόσπορους και θαλασσινό αλάτι και ψήνετε για 12-14 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Αφήνετε τα σε σχάρα να κρυώσουν.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα