spelt bread
clock icon
1:25'

Ψωμί με φαγόπυρο

Υλικά

  • 2 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
  • ¾ φλιτζανιού χλιαρό νερό (για τη μαγιά)
  • 2+2/3 φλιτζανιού χλιαρό νερό (για το ζύμωμα)
  • ¼ φλιτζανιού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 9 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 9 φλιτζάνια φαγόπυρο
  • 2/3 φλιτζανιού χοντροκομμένα φουντούκια

Tips

  • Αν ζυμώσετε στο μίξερ, χρησιμοποιείστε χαμηλή ταχύτητα για να ελέγχετε τη ζύμη (αν χρειάζεται επιπλέον νερό, αλεύρι ή ζύμωμα). Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε κρύα υλικά, το δωμάτιο να μην έχει ρεύματα και το μέρος της ζύμης που έχει ενώσεις να είναι στον πάτο της φόρμας.
  • Παραλλαγή: Αντικαταστήστε το μισό φαγόπυρο με άσπρο αλεύρι και σίκαλης ή ολικής αλέσεως σκληρό (μισό-μισό), ενώ τα φουντούκια, με σουσάμι, ηλιόσπορους και λιναρόσπορους. Προσθέστε στο μίγμα ½ φλιτζάνι ξινόγαλο για να κάνετε τη ζύμη πιο ανάλαφρη.

Ένα θρεπτικό και υγιεινό ψωμί, ιδανικό για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη και με τέλεια γεύση.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα τρία τέταρτα φλιτζανιού χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη.
Σε μεγαλύτερο πλαστικό μπολ ανακατεύετε το υπόλοιπο νερό με το αλάτι και το λάδι.
Προσθέτετε το μισό αλεύρι και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και τα φουντούκια και ζυμώνετε για 8-10 λεπτά περίπου. Αν η ζύμη σας φαίνεται «λασπωμένη» και κολλάει στα χέρια, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 50οC και τον σβήνετε ξανά. Αφήνετε το ζυμάρι μέσα στο χλιαρό φούρνο για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν ξαναζυμώνετε και το χωρίζετε στα τρία. Το μεταφέρετε σε τρεις μακρόστενες λαδωμένες φόρμες και αφήνετε να φουσκώσει ξανά.
Για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμο για το φούρνο το πιέζετε με το δάχτυλο. Αν επανέρχεται, βάζετε τις φόρμες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC βαθμούς και ψήνετε για 15 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα τρία τέταρτα φλιτζανιού χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη.

Βήμα 2

Σε μεγαλύτερο πλαστικό μπολ ανακατεύετε το υπόλοιπο νερό με το αλάτι και το λάδι.

Βήμα 3

Προσθέτετε το μισό αλεύρι και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και τα φουντούκια και ζυμώνετε για 8-10 λεπτά περίπου. Αν η ζύμη σας φαίνεται «λασπωμένη» και κολλάει στα χέρια, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 50οC και τον σβήνετε ξανά. Αφήνετε το ζυμάρι μέσα στο χλιαρό φούρνο για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 5

Κατόπιν ξαναζυμώνετε και το χωρίζετε στα τρία. Το μεταφέρετε σε τρεις μακρόστενες λαδωμένες φόρμες και αφήνετε να φουσκώσει ξανά.

Βήμα 6

Για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμο για το φούρνο το πιέζετε με το δάχτυλο. Αν επανέρχεται, βάζετε τις φόρμες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC βαθμούς και ψήνετε για 15 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα.