psomia_xoriatiko
clock icon
1:10'

Ψωμί χωριάτικο

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο καλής ποιότητας, για ψωμί
  • 1½ φακελάκι μαγιά ξηρή (περίπου 12γρ.)
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Το πιο κλασικό ψωμί του ελληνικού τραπεζιού στην πιο εύκολη εκδοχή του.

Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το μέλι. Ανακατεύετε και αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια (ή με το γάντζο για ζύμες), μέχρι να σχηματιστεί σιγά σιγά μια σκληρή ζύμη. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα χρειαστείτε όχι περισσότερο από 500ml νερό, ανάλογα με το πόσο θα πάρει το αλεύρι. Σε κάθε περίπτωση το ρίχνετε σταδιακά, ζυμώνοντας για να δείτε πόσο θα χρειαστεί.

Συνεχίζετε το έντονο, δυνατό ζύμωμα με τα χέρια για 8-10 λεπτά (ή για 5-6 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να μαλακώσει, να γίνει λεία στην υφή και ελαστική. Τότε προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από τη ζύμη.

Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε να ηρεμήσει για 30 λεπτά. Τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη και πλάθετε το καθένα σε φραντζόλα. Αν θέλετε, βάζετε τις φραντζόλες σε δύο μακρόστενες, μέτριες φόρμες για κέικ για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. Αντί για φρατζόλες μπορείτε να πλάσετε δύο καρβέλια ή φτιάχνετε ένα, μεγάλο. Κάνετε μερικές παράλληλες χαρακιές στην επιφάνεια των ψωμιών, τα σκεπάζετε με μια κουβέρτα και τα αφήνετε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Ξεσκεπάζετε τα ψωμιά, τα αλείφετε με λίγο νερό και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Τα ψήνετε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζετε αμέσως και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το μέλι. Ανακατεύετε και αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια (ή με το γάντζο για ζύμες), μέχρι να σχηματιστεί σιγά σιγά μια σκληρή ζύμη. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα χρειαστείτε όχι περισσότερο από 500ml νερό, ανάλογα με το πόσο θα πάρει το αλεύρι. Σε κάθε περίπτωση το ρίχνετε σταδιακά, ζυμώνοντας για να δείτε πόσο θα χρειαστεί.

Βήμα 2

Συνεχίζετε το έντονο, δυνατό ζύμωμα με τα χέρια για 8-10 λεπτά (ή για 5-6 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να μαλακώσει, να γίνει λεία στην υφή και ελαστική. Τότε προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από τη ζύμη.

Βήμα 3

Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε να ηρεμήσει για 30 λεπτά. Τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη και πλάθετε το καθένα σε φραντζόλα. Αν θέλετε, βάζετε τις φραντζόλες σε δύο μακρόστενες, μέτριες φόρμες για κέικ για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. Αντί για φρατζόλες μπορείτε να πλάσετε δύο καρβέλια ή φτιάχνετε ένα, μεγάλο. Κάνετε μερικές παράλληλες χαρακιές στην επιφάνεια των ψωμιών, τα σκεπάζετε με μια κουβέρτα και τα αφήνετε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Ξεσκεπάζετε τα ψωμιά, τα αλείφετε με λίγο νερό και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Τα ψήνετε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζετε αμέσως και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα