psomipita mosxari mikri
clock icon
3:10'

Ψωμόπιτα με κοκκινιστό μοσχαράκι

Υλικά

    Για το ψωμί

  • 2 φλιτζάνια νερό περίπου
  • 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 30 γρ. νιφάδες βρώμης
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • σουσάμι για τη διακόσμηση
  • Για το μοσχαράκι

  • 1.500 γρ. μοσχαρίσια σπάλα, σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 μίσχους σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ρίχνει στον φούρνο ελληνικές αλμυρές πίτες απίστευτης νοστιμιάς και μας τις σερβίρει μέσα από τη δική του φρέσκια ματιά.

Ψωμί: Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλο το αλεύρι και τη βρώμη. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και το πρώτο μείγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, προσθέτοντας λίγο αλεύρι επιπλέον αν χρειάζεται. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε ξανά για 1 λεπτό και την κόβουμε σε 6 με 8 κομμάτια. Τις ακουμπάμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας 5 εκ. απόσταση μεταξύ τους γιατί να μην κολλήσουν. Καλύπτουμε το ταψί με καθαρές πετσέτες και αφήνουμε τα ψωμάκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 με 1 ½ ώρα τουλάχιστον.
Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια κάθε ψωμιού σε 3-4 σημεία και τα ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C και κατόπιν για άλλα 30 λεπτά στους 170°C. Τα αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Μοσχαράκι: Με χαρτί κουζίνας στεγνώνουμε ταμποναριστά τα κομμάτια του κρέατος ένα ένα και τα ακουμπάμε ξανά πάνω σε επιπλέον χαρτί. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, σοτάρουμε τα κομμάτια κρέατος σε δόσεις μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με μια τρυπητή κουτάλα.
Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο αν χρειαστεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο για 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε όλα μαζί τα υλικά για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και τα μπαχαρικά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά χωρίς καπάκι.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφού πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράζει για περίπου 1 με 1 ½ ώρα μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.
Κόβουμε ένα καπάκι από τις μπάλες ψωμιού. Αφαιρούμε την ψίχα (την κρατάμε για το σερβίρισμα) και γεμίζουμε με το έτοιμο μοσχαράκι. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψωμί: Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλο το αλεύρι και τη βρώμη. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και το πρώτο μείγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, προσθέτοντας λίγο αλεύρι επιπλέον αν χρειάζεται. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε ξανά για 1 λεπτό και την κόβουμε σε 6 με 8 κομμάτια. Τις ακουμπάμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας 5 εκ. απόσταση μεταξύ τους γιατί να μην κολλήσουν. Καλύπτουμε το ταψί με καθαρές πετσέτες και αφήνουμε τα ψωμάκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 με 1 ½ ώρα τουλάχιστον.

Βήμα 4

Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια κάθε ψωμιού σε 3-4 σημεία και τα ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C και κατόπιν για άλλα 30 λεπτά στους 170°C. Τα αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

Βήμα 5

Μοσχαράκι: Με χαρτί κουζίνας στεγνώνουμε ταμποναριστά τα κομμάτια του κρέατος ένα ένα και τα ακουμπάμε ξανά πάνω σε επιπλέον χαρτί. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, σοτάρουμε τα κομμάτια κρέατος σε δόσεις μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με μια τρυπητή κουτάλα.

Βήμα 6

Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο αν χρειαστεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο για 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε όλα μαζί τα υλικά για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και τα μπαχαρικά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά χωρίς καπάκι.

Βήμα 7

Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφού πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράζει για περίπου 1 με 1 ½ ώρα μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

Βήμα 8

Κόβουμε ένα καπάκι από τις μπάλες ψωμιού. Αφαιρούμε την ψίχα (την κρατάμε για το σερβίρισμα) και γεμίζουμε με το έτοιμο μοσχαράκι. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και σερβίρουμε.