sparaggia
clock icon
40'

Άγρια σπαράγγια με φινόκιο, λεμονάτα

Υλικά

  • 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φινόκιο, σε λεπτά φέτες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 600γρ. άγρια σπαράγγια
  • 200ml καυτό ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • χυμό + ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • ½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ανοιξιάτικο λαδερό φαγητό, με σπαράγγια και φινόκιο, που θα αγαπήσουν vegans και μη.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το φινόκιο, αλατίζετε και σοτάρετε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.
Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε τα σπαράγγια και σοτάρετε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτετε τον καυτό ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνετε και κλείνετε με το καπάκι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, ιδιαίτερα το φινόκιο.
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τον χυμό, το ξύσμα του λεμονιού και τον μάραθο. Ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το φινόκιο, αλατίζετε και σοτάρετε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε τα σπαράγγια και σοτάρετε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.

Βήμα 3

Προσθέτετε τον καυτό ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνετε και κλείνετε με το καπάκι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, ιδιαίτερα το φινόκιο.

Βήμα 4

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τον χυμό, το ξύσμα του λεμονιού και τον μάραθο. Ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση