OliveMagazine

Αβγά benedict με ζαμπόν και σπανάκι

Αβγά benedict με ζαμπόν και σπανάκι

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:45'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 4 στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερ κομμένα στη μέση και φρυγανισμένα
  • 4 φέτες καπνιστό ζαμπόν ελαφρώς ψημένο και κομμένο στη μέση
  • 8 Αβγά Βλαχάκη, εξαιρετική φρέσκα ημέρας
  • Για το ποσάρισμα

  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • λίγο αλάτι
  • Για τη σάλτσα ολαντέζ

  • 200γρ. βούτυρο λαμπικαρισμένο
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • χυμό λεμονιού
  • λίγο αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Φτιάχνετε τη σάλτσα: Πρώτα λαμπικάρετε το βούτυρο. Βάζετε δηλαδή 300γρ. περίπου βούτυρο σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βράσει, να καθίσουν στον πάτο τα στερεά προϊόντα του γάλακτος και να βγει στην επιφάνεια το καθαρό λίπος. Το σουρώνετε και το κρατάτε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσετε χλιαρό προς ζεστό.

Μέσα σε μεταλλικό μπολ στερεωμένο πάνω σε ζεστό μπεν μαρί ρίχνετε και ξεκινάτε να χτυπάτε με σύρμα τον κρόκο του αβγού μαζί με το ξίδι, το νερό και το αλάτι, μέχρι το μίγμα να πήξει αρκετά και να ζεσταθεί.

Αποσύρετε το σκεύος από το μπεν μαρί και συνεχίζετε να χτυπάτε προσθέτοντας το βούτυρο σιγά-σιγά (σχεδόν σε σταγόνες στην αρχή και περισσότερο μετά) μέχρι να τελειώσει και να πήξει η σάλτσα σας. Αν χρειαστεί αραιώνετε τη σάλτσα με λίγο χλιαρό νερό και νοστιμίζετε με επιπλέον αλάτι και χυμό λεμόνι.

Φτιάχνετε τα αβγά ποσέ: Ζεσταίνετε το νερό, το ξίδι και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, ώσπου να έρθει σε σημείο βρασμού και ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να μην κοχλάζει το νερό. Σπάζετε τα αβγά ένα-ένα μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνετε στο νερό δύο με τρία κάθε φορά.

Μετά από 2-3 λεπτά -όταν σφίξει το ασπράδι και μαγειρευτεί ο κρόκος- αποσύρετε με τρυπητή κουτάλα τα αβγά από την κατσαρόλα και τα διατηρείτε ζεστά.

Παίρνετε 4 πιάτα και μοιράζετε μέσα από ένα ψωμάκι κομμένο στη μέση και ψημένο. Τοποθετείτε πάνω στο κάθε κομμάτι από μισή φέτα ζαμπόν ελαφρά ψημένο, μερικά φυλλαράκια σπανάκι, από 1 αβγό ποσέ και από 2 κουταλιές σάλτσα ολαντέζ. Σερβίρετε αμέσως!

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr