OliveMagazine

Αγκινάρες γεμιστές

Αγκινάρες γεμιστές

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:35'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:25'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 12 πάτους αγκινάρας
  • 300γρ. κιμά αρνίσιο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 10 ελιές μαύρες, ψιλοκομμένες
  • 80γρ. ψωμί χωρίς κόρα, μουλιασμένο σε γάλα και στυμμένο
  • 1 ντομάτα τριμμένη ή 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. σούπας ξερά φύλλα
  • 1 δόση σαφράν
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις βράζετε σε νερό με λεμόνι τόσο όσο να τσιμπιούνται μεν, να κρατάνε δε.

Στο μεταξύ ανακατεύετε τον κιμά με το μουσκεμένο και στυμμένο ψωμί, το κρεμμύδι, το αβγό, το σκόρδο, την ντομάτα, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το μισό από το ελαιόλαδο και τις ελιές. Αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε καλά το μίγμα.

Πλάθετε το μίγμα σε δώδεκα κεφτέδες ώστε να χωρούν στις μισοβρασμένες αγκινάρες και τις γεμίζετε με τους κεφτέδες.

Τοποθετείτε τις αγκινάρες κοντά κοντά μέσα σε ρηχή κατσαρόλα ή σε ταζίν μέσα στο οποίο έχετε βάλει και το υπόλοιπο λάδι.

Διαλύετε το σαφράν σε 1½ φλιτζάνι χλιαρό νερό (λιγότερο αν χρησιμοποιήσετε ταζίν), αφήνετε να μουλιάσει για μισή ώρα και το ρίχνετε πάνω στις αγκινάρες.

Σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί δηλαδή ο κιμάς, περιχύνοντας κάθε τόσο το φαγητό με το ζουμί του.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr