OliveMagazine

Αγκινάρες ο’ γκρατέν

Αγκινάρες ο’ γκρατέν

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 12 πάτοι αγκινάρας
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 φλιτζάνια γραβιέρα Νάξου τριμμένη
  • 100γρ. σύγκλινο ψιλοκομμένο ή 8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη για το ψήσιμο
  • Για τη μπεσαμέλ

  • 5 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο, ζεστό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 αβγό
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε τους πάτους της αγκινάρας για 5 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα για 1 λεπτό. Ρίχνετε και το γάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς για να μη σας πιάσει η μπεσαμέλ.

Όταν πήξει η κρέμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το αβγό, ανακατεύοντας δυνατά, μη σας ψηθεί. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί και ανάλογο αλατοπίπερο.

Φτιάχνετε τις αγκινάρες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, στρώνετε τις αγκινάρες, τις αλατοπιπερώνετε και τις γεμίζετε με ένα κουταλάκι τριμμένο τυρί και λίγο ψιλοκομμένο σύγκλινο ή μπέικον. Από πάνω τις σκεπάζετε με την μπεσαμέλ.

Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά, συμπληρώνετε ελάχιστο νεράκι στο πυρέξ και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει το φαγητό μια τραγανή κρούστα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο