OliveMagazine

Αγκιναρόπιτα νηστίσιμη

Αγκιναρόπιτα νηστίσιμη

Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:1:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ζύμης
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 8-10 αγκινάρες τρυφερές
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1½ φλιτζάνι αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φλιτζάνι ρύζι τύπου καρολίνα
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι και 1-2 λεμόνια για το καθάρισμα της αγκινάρας
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις κόβετε κατά μήκος σε φέτες. Τις τρίβετε με μια λεμονόκουπα και τις αφήνετε για λίγο σε μια λεκάνη με δροσερό νερό μέσα στο οποίο έχετε προηγουμένως διαλύσει μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και το χυμό ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Όταν ετοιμάσετε και τα υπόλοιπα υλικά σας, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε.

Βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μετά από λίγο τις αγκινάρες. Τις γυρίζετε μερικές φορές να σοταριστούν ελαφρά, προσθέτετε τον αρακά, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και ένα φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνετε.

Αφού πάρει μια βράση το μίγμα, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε. Όταν το ρύζι απορροφήσει τα υγρά της γέμισης, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα αρωματικά. Ανακατεύετε προσεκτικά για να μη διαλυθούν οι αγκινάρες. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ταψάκι και χωρίζετε τα φύλλα στη μέση. Στρώνετε μέσα το πρώτο φύλλο, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε και τα υπόλοιπα φύλλα (από το πρώτο μισό), λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα με πινέλο.

Απλώνετε μέσα το μίγμα της γέμισης και φέρνετε από πάνω όσα φύλλα εξέχουν. Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να μην εξέχουν από το ταψί.

Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, την πιτσιλάτε με κρύο νερό και την ψήνετε στο φούρνο περίπου για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κάτη

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr