OliveMagazine

Αθερινόπιτα χιώτικη με αρωματικά

Αθερινόπιτα χιώτικη με αρωματικά

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:35'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. αθερίνα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη ή θυμάρι
  • 2 κρεμμύδια, σε πολύ λεπτές φέτες
  • 3-4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι για τα κρεμμύδια
  • Για το σερβίρισμα

  • λίγα φύλλα κάππαρης τουρσί
  • μερικές φέτες λεμονιού
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε καλά την αθερίνα και, αφού τη στραγγίξετε καλά, τη βάζετε σε μεγάλο μπολ.

Ρίχνετε τα κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι. Τα πασπαλίζετε με το αλάτι και τα τρίβετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλα για να φύγει το περισσότερο αλάτι.

Προσθέτετε τα κρεμμύδια στην αθερίνα μαζί με τη ρίγανη και το αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να κολλήσουν καλά τα ψάρια με τα κρεμμύδια. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.

Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο (περίπου μισό δάχτυλο) και, όταν κάψει, ρίχνετε το μισό μίγμα της αθερίνας στρώνοντάς το ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες του τηγανιού. Αφήνετε την «πίτα» να ροδίσει από κάτω και με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου την αναποδογυρίζετε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για το υπόλοιπο μίγμα. Αν το τηγάνι σας είναι πολύ μεγάλο, τότε ίσως μπορείτε να τηγανίσετε μεμιάς όλο το μίγμα.

Τοποθετείτε τις αθερινόπιτες σε μεγάλα, στρογγυλά πιάτα και σερβίρετε γαρνίροντας από πάνω με φύλλα κάππαρης τουρσί και φέτες λεμονιού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Tips

Αντί για ρίγανη ή θυμάρι μπορείτε να βάλετε στην πίτα σας θρούμπι ή λεμονοθύμαρο. Επίσης, αντί για φύλλα κάππαρης μπορείτε να τη γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο