OliveMagazine

Αλλιώτικος μουσακάς λαχανικών

Αλλιώτικος μουσακάς λαχανικών

Μερίδες:10-12
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:20'
Έτοιμο σε:1:40'
Melissa: Ελληνικό σιμιγδάλι με ιστορία από το 1947!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Melissa: Ελληνικό σιμιγδάλι με ιστορία από το 1947!
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2-3 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες
  • 2-3 πατάτες βρασμένες
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (από βάζο), στραγγισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαντζουράνα ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την κρέμα της επικάλυψης

  • 1.250 ml γάλα κατσικίσιο
  • 1 φλιτζάνι Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 3 αβγά
  • 100γρ. κεφαλογραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Αφαιρείτε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και μερικές λωρίδες (κατά μήκος) από τη φλούδα τους. Τις κόβετε κάθετα σε λεπτές στρογγυλές φέτες πάχους 0,7εκ., τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 10 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ξεπλένετε τις μελιτζάνες με άφθονο νερό και τις στύβετε ελαφρά με το χέρι. Τις απλώνετε σε 2 ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος, με ένα πινέλο τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα βράζετε τις πατάτες και αφού κρυώσουν τις κόβετε σε ροδέλες πάχους ½ εκ.

Για τον κιμά: Βάζετε μια κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και μετά το τριμμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε για ένα λεπτό και προσθέτετε τον κιμά να σοταριστεί κι αυτός, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει και μέχρι να πάρει χρώμα.

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ξύλο της κανέλας και τη δάφνη. Αφού εξατμιστεί το κρασί ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα και τον διαλυμένο πελτέ. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε ήπια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει ο κιμάς με τη σάλτσα του. Αφαιρείτε την κανέλα και τη δάφνη και προσθέτετε τον μαϊντανό και τη μαντζουράνα. Ανακατεύετε και αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.

Ετοιμάζετε την επικάλυψη: Βάζετε το περισσότερο γάλα σε κατσαρολάκι και στο υπόλοιπο διαλύετε μέσα το σιμιγδάλι. Ρίχνετε το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς προσθέτετε το βούτυρο, τα αβγά, το τριμμένο τυρί και ανάλογο αλατοπίπερο.

Στήνετε τον μουσακά: Μέσα σε ένα ταψί κάνετε μια πρώτη στρώση με πατάτες, συνεχίζετε με μια στρώση μελιτζάνες και κομμάτια ψητής πιπεριάς. Μοιράζετε τον κιμά και επαναλαμβάνετε τη στρώση με διάφορα λαχανικά. Περιχύνετε με την κρέμα και ψήνετε το μουσακά στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr