OliveMagazine

Ανάμικτα λαχανικά τουρσί

Ανάμικτα λαχανικά τουρσί

Μερίδες:για 2 κιλά
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:2 εβδομάδες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 κιλά ανάμικτα λαχανικά (π.χ. καρότα σε χοντρές φέτες, πράσινες ντομάτες σε φέτες, μπουκετάκια μπρόκολου, κλωνάρια και φύλλα σέλερι χοντροκομμένα, κρεμμυδάκια στιφάδου ξεφλουδισμένα, μικρά ραπανάκια ολόκληρα πλυμένα αλλά όχι ξυσμένα, μερικές καυτερές πιπερίτσες και πιπεριές Φλωρίνης σε κομμάτια, ολόκληρα λαχανάκια Βρυξελλών, χοντρές ροδέλες πράσου)
  • 1 λίτρο ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 γεμάτες κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας σπόρους πιπεριού ή καρφάκια γαρίφαλο
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε κάθε λαχανικό σε ξεχωριστά βαθιά πιάτα ή μπολ.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό. Όταν κοχλάσει ρίχνετε κάθε λαχανικό να βράσει μόνο του π.χ. πρώτα τα καρότα, μετά τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, στη συνέχεια τα κρεμμυδάκια κ.ο.κ. Βράζετε κάθε λαχανικό όχι περισσότερο από 4-5 λεπτά γιατί πρέπει να παραμείνουν τραγανά. Βγάζετε κάθε λαχανικό με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε σε μια λεκάνη όλα μαζί. Τα ανακατεύετε πολύ καλά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε το ξίδι, τη ζάχαρη, τους σπόρους πιπεριού ή τα γαρίφαλα και τα αφήνετε να πάρουν μια δυο βράσεις. Αποσύρετε από τη φωτιά και σουρώνετε το υγρό.

Μοιράζετε τα ανάμικτα λαχανικά σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τα απογεμίζετε με το καυτό μίγμα του ξιδιού. Αφήνετε το υγρό να κρυώσει καλά μέσα στα βαζάκια και μετά τα κλείνετε.

Αφήνετε τα βαζάκια σε σκοτεινό και δροσερό σημείο για 2 εβδομάδες πριν τα ανοίξετε. Μετά το άνοιγμα το τουρσί διατηρείται για καιρό εντός ή εκτός ψυγείου, πάντα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Για να σερβίρετε, στραγγίζετε την ποσότητα των λαχανικών που θέλετε, τα βάζετε σε ένα πιάτο και περιχύνετε με ελαιόλαδο.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr