ANOIXIATIKES-PATATES-ME-DENDROLIBANO
clock icon
1:15'

Ανοιξιάτικες πατάτες με δενδρολίβανο

Υλικά

  • 1-2 κιλά πατάτες ανοιξιάτικες
  • 3-4 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου
  • 1½ φλιτζάνι εκλεκτό ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • χοντρό αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το τέλειο συνοδευτικό για ψητό κρέας, ψάρια και πουλερικά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε καλά τις πατάτες και τις τρίβετε με το σύρμα της κουζίνας. Τις κόβετε σε ροδέλες χωρίς να τις ξεφλουδίσετε.
Τοποθετείτε τις πατάτες μέσα σε ταψί (η μία να ακουμπάει πάνω στην άλλη σαν κεραμίδι), τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου.
Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και φουρνίζετε για 35 λεπτά. Αμέσως μετά βγάζετε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190οC και φουρνίζετε για ακόμα 25 λεπτά. Οι πατατούλες σερβίρονται ζεστές μέσα στο ταψί τους.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε καλά τις πατάτες και τις τρίβετε με το σύρμα της κουζίνας. Τις κόβετε σε ροδέλες χωρίς να τις ξεφλουδίσετε.

Βήμα 2

Τοποθετείτε τις πατάτες μέσα σε ταψί (η μία να ακουμπάει πάνω στην άλλη σαν κεραμίδι), τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου.

Βήμα 3

Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και φουρνίζετε για 35 λεπτά. Αμέσως μετά βγάζετε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190οC και φουρνίζετε για ακόμα 25 λεπτά. Οι πατατούλες σερβίρονται ζεστές μέσα στο ταψί τους.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey