ALMYRO-CAKE
clock icon
1:20'

Kέικ με φρέσκα μυρωδικά και μους ανθότυρου

Υλικά

    Για μία μακρόστενη φόρμα κέικ

  • 6 αυγά
  • 350γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 400γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι ανθότυρο, σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
  • Για το σερβίρισμα

  • 2 βρασμένα αυγά καθαρισμένα, σε φέτες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και από τα πασχαλινά)
  • μερικά ντοματίνια
  • λίγα φύλλα ρόκας
  • 200γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι

Κέικ στην αλμυρή εκδοχή του με φρέσκα μυρωδικά της άνοιξης. Η συνταγή απογειώνεται χάρη στη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ.

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και τα αφήνετε στην άκρη.

Χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ όταν το μίγμα γίνει αφράτο και ομοιογενές.

Ανακατεύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και τον δυόσμο και το ρίχνουμε λίγο λίγο σαν βροχή στο μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτουμε τη γραβιέρα, τον άνηθο, το μαϊντανό και τέλος το ανθότυρο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας και μεταφέρουμε εκεί το μίγμα του κέικ. Το ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχουμε μετά τα 50 λεπτά βυθίζοντας στο κέντρο του ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μαχαίρι, το οποίο πρέπει να βγει στεγνό.

Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

Ετοιμάζουμε τη μους του ανθότυρου χτυπώντας στο μούλτι το ανθότυρο με το γιαούρτι και τον δυόσμο ή τον άνηθο. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη μους στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βάζουμε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε το κέικ με ροζέτες. Διακοσμούμε με ροδέλες αυγού και ντοματίνια. Σερβίρουμε το κέικ πάνω σε τρυφερά φυλλαράκια ρόκας.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ όταν το μίγμα γίνει αφράτο και ομοιογενές.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και τον δυόσμο και το ρίχνουμε λίγο λίγο σαν βροχή στο μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτουμε τη γραβιέρα, τον άνηθο, το μαϊντανό και τέλος το ανθότυρο.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας και μεταφέρουμε εκεί το μίγμα του κέικ. Το ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχουμε μετά τα 50 λεπτά βυθίζοντας στο κέντρο του ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μαχαίρι, το οποίο πρέπει να βγει στεγνό.

Βήμα 5

Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

Βήμα 6

Ετοιμάζουμε τη μους του ανθότυρου χτυπώντας στο μούλτι το ανθότυρο με το γιαούρτι και τον δυόσμο ή τον άνηθο. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη μους στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βάζουμε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε το κέικ με ροζέτες. Διακοσμούμε με ροδέλες αυγού και ντοματίνια. Σερβίρουμε το κέικ πάνω σε τρυφερά φυλλαράκια ρόκας.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη