OliveMagazine

Ανοιχτή σαρδελόπιτα με ντοματίνια

Ανοιχτή σαρδελόπιτα με ντοματίνια

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:55'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζ. γάλα
  • 1 κύβο νωπή μαγιά
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο για το άλειμμα της πίτας
  • αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
  • λίγη ρίγανη
  • Για τη γέμιση της πίτας

  • 500 γρ. σαρδέλες καθαρισμένες, φιλεταρισμένες
  • 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 300 γρ. ντοματίνια, σε ροδέλες
  • 100 γρ. γραβιέρα πικάντικη, χοντροτριμμένη
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Κατόπιν ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά με το γάλα στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση: Πλένουμε τις σαρδέλες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Πάνω σε μια καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη. Το στρώνουμε σε ένα στρογγυλό ταψί αλειμμένο με βούτυρο, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες του από τα πλαϊνά. Στρώνουμε τα κρεμμύδια, κατόπιν τα ντοματίνια, στη συνέχεια τις σαρδέλες και τέλος, τη γραβιέρα. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και ώστε να δημιουργηθεί ένα χοντρό στεφάνι (κόθρος). Αλείφουμε την πίτα με βούτυρο και πασπαλίζουμε με ρίγανη και την ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο