OliveMagazine

Αρνάκι με πουρέ αγκινάρας

Αρνάκι με πουρέ αγκινάρας

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:1:55'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό αρνί μπούτι ξεκοκαλισμένο, σε μικρές μπουκιές
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι πράσινο σε κόκκους
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • Για τον πουρέ αγκινάρας

  • 12 αγκινάρες φρέσκες
  • 2 καρότα μέτρια, πλυμένα
  • 2 πατάτες μέτριες, πλυμένες
  • 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3-4 κουτ. σούπας ζωμό από το αρνί
  • 1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε το αρνάκι: Αλευρώνετε τις μπουκιές του αρνιού. Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε καλά το αρνάκι απ' όλες τις πλευρές και το αποσύρετε με τρυπητή κουτάλα.

Ρίχνετε στο τηγάνι το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη δάφνη, το πράσινο πιπέρι και ανακατεύετε για 5-6 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα. Κατόπιν, δυναμώνετε τη φωτιά, ρίχνετε ξανά το αρνάκι στο τηγάνι, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ αλατίζετε, προσθέτετε το ζωμό λαχανικών, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του.

Αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει σκεπασμένο για περίπου 40 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνετε τον άνηθο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Αφαιρείτε το καπάκι και βράζετε το φαγητό για 10 λεπτά ακόμη και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Για τον πουρέ: Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τις πατάτες με τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν και σε σημείο που να τρυπιούνται με το πιρούνι. Έπειτα ξεφλουδίζετε τα λαχανικά, τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε σε ένα πιάτο.

Αλλάζετε το νερό στην κατσαρόλα, αλατίζετε ελαφρά και βράζετε τις αγκινάρες. Όταν είναι έτοιμες, τις ξεφλουδίζετε, κρατάτε λίγα φύλλα για διακόσμηση και πολτοποιείτε τις καρδιές στον μύλο των λαχανικών μαζί με τις πατάτες και τα καρότα.

Ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζετε το αλεύρι. Προσθέτετε σιγά - σιγά το γάλα και 3-4 κουτ. σούπας ζωμό από το τηγάνι με το αρνάκι και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια μπεσαμέλ. Ρίχνετε στην μπεσαμέλ τον πουρέ των λαχανικών, προσθέτετε πιπέρι και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αποσύρετε τον πουρέ από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τη φέτα και ανακατεύετε καλά.

Μοιράζετε τον πουρέ σε πιάτα και πάνω του σερβίρετε το αρνάκι. Διακοσμείτε με τα φύλλα της αγκινάρας και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.

Συνταγή: Δημήτρης Βούλτσος Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr