arnaki-rolo
clock icon
2:50'

Αρνάκι ρολό με πατάτες στο φούρνο

Υλικά

  • 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο, σε δύο κομμάτια, σπάλα και μπούτι
  • 1 καρότο κομμένο στη μέση οριζόντια
  • 1-2 πράσα
  • την ψίχα από 4 φέτες ψωμιού, σε κύβους
  • 250γρ. γραβιέρα που μας αρέσει
  • 15 σταφίδες ξανθές
  • θυμάρι
  • λίγο λάδι
  • 1ποτήρι ζωμό από τα κόκαλα του αρνιού
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1½ κιλό πατατούλες
  • αλάτι, πιπέρι

Μια υπέροχη συνταγή για κρέας από τους καλύτερους του είδους: τον Γιάννη Μαρόλη και τη Γωγώ Γιαννακοπούλου, του κρεοπωλείου «ο Γιάννης» στα Εξάρχεια.

Ψιλοκόβετε και μαραίνετε το πράσο με λίγο λάδι σε ένα τηγάνι. Στη συνέχεια τηγανίζετε τα κυβάκια του ψωμιού με λίγο λάδι και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ο κρεοπώλης σας έχει βγάλει το κόκαλο και έχει πλατύνει λίγο το κρέας. Βάζετε το ένα κομμάτι κάτω, αλατοπιπερώνετε, βάζετε με σειρά το πράσο, το καρότο, το ψωμί, τις σταφίδες, τη γραβιέρα. Σκεπάζετε τα υλικά της γέμισης με το άλλο κομμάτι από πάνω και προσπαθείτε να το δέσετε σε ρολό με νήμα μαγειρέματος ή δίχτυ.
Τοποθετείτε το ρολό σε ταψί, περιχύνετε με λίγο λάδι και τον ζωμό και ψήνετε για 2½ ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC πάνω κάτω. Γύρω γύρω βάζετε τις πατατούλες να ψηθούν αφού πρώτα τις περιποιηθείτε μέσα σε ένα μπολ. Θα τις αλατοπιπερώσετε, θα τις πασπαλίσετε με θυμάρι φρέσκο και θα τις ανακατέψετε με λίγο ελαιόλαδο.
Αφού κρυώσει λίγο το ρολό αφαιρείτε το σπάγγο ή το δίχτυ και το κόβετε φέτες. Μαζεύετε τα υγρά από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι, βράζετε για να συμπυκνωθεί ο ζωμός με το κρασί και έχετε μια ωραία σάλτσα για συνοδευτικό.
Συνταγή: Γιάννης Μαρόλης - Γωγώ Γιαννακοπούλου / Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψιλοκόβετε και μαραίνετε το πράσο με λίγο λάδι σε ένα τηγάνι. Στη συνέχεια τηγανίζετε τα κυβάκια του ψωμιού με λίγο λάδι και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Ο κρεοπώλης σας έχει βγάλει το κόκαλο και έχει πλατύνει λίγο το κρέας. Βάζετε το ένα κομμάτι κάτω, αλατοπιπερώνετε, βάζετε με σειρά το πράσο, το καρότο, το ψωμί, τις σταφίδες, τη γραβιέρα. Σκεπάζετε τα υλικά της γέμισης με το άλλο κομμάτι από πάνω και προσπαθείτε να το δέσετε σε ρολό με νήμα μαγειρέματος ή δίχτυ.

Βήμα 3

Τοποθετείτε το ρολό σε ταψί, περιχύνετε με λίγο λάδι και τον ζωμό και ψήνετε για 2½ ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC πάνω κάτω. Γύρω γύρω βάζετε τις πατατούλες να ψηθούν αφού πρώτα τις περιποιηθείτε μέσα σε ένα μπολ. Θα τις αλατοπιπερώσετε, θα τις πασπαλίσετε με θυμάρι φρέσκο και θα τις ανακατέψετε με λίγο ελαιόλαδο.

Βήμα 4

Αφού κρυώσει λίγο το ρολό αφαιρείτε το σπάγγο ή το δίχτυ και το κόβετε φέτες. Μαζεύετε τα υγρά από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι, βράζετε για να συμπυκνωθεί ο ζωμός με το κρασί και έχετε μια ωραία σάλτσα για συνοδευτικό.

Βήμα 5

Συνταγή: Γιάννης Μαρόλης - Γωγώ Γιαννακοπούλου / Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης