OliveMagazine

Αρνάκι ψητό με πατάτες, αρωματισμένο με δεντρολίβανο και μουστάρδα

Αρνάκι ψητό με πατάτες, αρωματισμένο με δεντρολίβανο και μουστάρδα

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:3:20'
Έτοιμο σε:3:50'
Χρόνος αναμονής:15 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • ½ αρνάκι ή κατσίκι (3½ κιλά περίπου μαζί με το κόκαλο) ή 2 μπουτάκια κομμένα σε 2-3 κομμάτια (αν χρειαστεί)
  • 3 κιλά πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 2 λεμόνια, το ξύσμα
  • 1-2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
  • 100γρ. μουστάρδα Maille au Miel
  • αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη μαρινάδα

  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό ή δύο κλαδάκια φρέσκο
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μπουκάλι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε το αρνί από τα περιττά παχάκια. Ψιλοκόβετε το σκόρδο. Ανακατεύετε το κρασί με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετείτε το αρνί σε ένα βαθύ σκεύος, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και το αφήνετε στο ψυγείο για 12-15 ώρες, γυρίζοντάς το κάθε τόσο ώστε να βρέχεται όλο από τη μαρινάδα.

Βγάζετε το αρνί από τη μαρινάδα την οποία πετάτε. Το τρυπάτε με κοφτερό μαχαίρι σε αρκετά σημεία και σε κάθε εγκοπή βάζετε από μισή σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και αλατοπιπερωμένη. Το αλείφετε με λάδι και τη μισή μουστάρδα, το αλατοπιπερώνετε και το τοποθετείτε στη γάστρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Περιχύνετε τις πατάτες με λάδι, αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε με την υπόλοιπη μουστάρδα και το υπόλοιπο σκόρδο. Πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο και τις τοποθετείτε μέσα στη γάστρα γύρω από το αρνί. Πασπαλίζετε το φαγητό με το ξύσμα λεμονιού και το περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και το χυμό λεμονιού.

Σκεπάζετε τη γάστρα και τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε για 20 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3 ώρες ακόμα. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό γιατί θα βγάλει τα δικά του υγρά κατά το ψήσιμο.

Ξεσκεπάζετε τη γάστρα. Αν έχει πολλά υγρά, δυναμώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και αφήνετε το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά του και να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρετε ζεστό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr