Διαδικασία
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το αρνί, εκτός από το κρέας και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το αρνί, ανακατεύετε να καλυφθεί από τη μαρινάδα, σκεπάζετε με μεμβράνη και το φυλάτε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ. Βγάζετε το αρνί από το ψυγείο και το περνάτε από τα καλαμάκια, φτιάχνοντας σουβλάκια. Ψήνετε στο φούρνο στο γκριλ για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν εσωτερικά και να πάρουν χρώμα απέξω.
Για τον πουρέ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Τρυπάτε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι και τις ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να πάρει χρώμα η φλούδα τους, σχεδόν να καεί. Βγάζετε τις μελιτζάνες, τις αφήνετε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία, αφαιρείτε τη σάρκα τους και τις κρατάτε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν, στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε να σοτάρετε μέχρι να καβουρδιστεί αρκετά. Ρίχνετε το γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μη σβολιάσει, μέχρι να πήξει. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη μελιτζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
Απλώνετε τον πουρέ σε μια πιατέλα, τοποθετείτε όμορφα τα αρνίσια σουβλάκια, περιχύνετε με πετιμέζι, πασπαλίζετε με τα καρύδια και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling:Αντωνία Κατή
Tips
Ο χρόνος ψησίματος του αρνιού εξαρτάται και από το μέγεθος που είναι κομμένο. Το αρνί δεν θέλει πολλή ώρα μαγείρεμα για να παραμείνει μαλακό και εύγεστο.
Η φλούδα από τη μελιτζάνα πρέπει να είναι σχεδόν καμένη για να μπορεί να μας δώσει την καπνιστή γεύση στον πουρέ.