FAKES-ME-MELITZANA
clock icon
50'

Αρωματικές φακές σαλάτα με μελιτζάνες και δεντρολίβανο

Υλικά

  • 300γρ. φακές
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους
  • 1 κλαράκι δεντρολίβανο (για το βράσιμο της φακής)
  • 80ml ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • 2 ντομάτες ώριμες, σφιχτές
  • μερικές κορφούλες δεντρολίβανου για διακόσμηση
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με δεντρολίβανο και πιπέρια

Μια νόστιμη και χορταστική σαλάτα με όσπρια και λαχανικά που αποκτά υπέροχο άρωμα και έξτρα νοστιμιά χάρη στο αρωματισμένο ελαιόλαδο. Πάρτε ιδέες για αρωματισμένα ελαιόλαδα ΕΔΩ.

Μουλιάζετε τις φακές από την προηγουμένη. Την επομένη, τις βράζετε μέσα σε νερό με αλάτι κι ένα κλαράκι δεντρολίβανο για 20 λεπτά περίπου. Μην τις παραβράσετε, πρέπει να κρατάνε λίγο. Τις στραγγίζετε.
Βουτάτε τις ντομάτες σε νερό που βράζει και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε σε φέτες, αφαιρείτε τους σπόρους με προσοχή για να μην τις λιώσετε και τις ψιλοκόβετε.
Αφήνετε τις μελιτζάνες μέσα σε νερό με αλάτι για να ξεπικρίσουν. Ύστερα τις στραγγίζετε και τις σοτάρετε σε τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το λάδι τους.
Μεταφέρετε τις φακές σε σαλατιέρα και προσθέτετε τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Περιχύνετε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά όλα τα υλικά μαζί. «Φυτεύετε» μέσα στη σαλάτα τρεις τέσσερις κορφούλες από φρέσκο δεντρολίβανο για άρωμα και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε τις φακές από την προηγουμένη. Την επομένη, τις βράζετε μέσα σε νερό με αλάτι κι ένα κλαράκι δεντρολίβανο για 20 λεπτά περίπου. Μην τις παραβράσετε, πρέπει να κρατάνε λίγο. Τις στραγγίζετε.

Βήμα 2

Βουτάτε τις ντομάτες σε νερό που βράζει και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε σε φέτες, αφαιρείτε τους σπόρους με προσοχή για να μην τις λιώσετε και τις ψιλοκόβετε.

Βήμα 3

Αφήνετε τις μελιτζάνες μέσα σε νερό με αλάτι για να ξεπικρίσουν. Ύστερα τις στραγγίζετε και τις σοτάρετε σε τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το λάδι τους.

Βήμα 4

Μεταφέρετε τις φακές σε σαλατιέρα και προσθέτετε τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Περιχύνετε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά όλα τα υλικά μαζί. «Φυτεύετε» μέσα στη σαλάτα τρεις τέσσερις κορφούλες από φρέσκο δεντρολίβανο για άρωμα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb