atomiki fava tartas
clock icon
1:20'

Ατομικές τάρτες γεμιστές με φάβα και ντοματίνια

Υλικά

    Για τις τάρτες

  • 2 φύλλα σφολιάτας, έτοιμης
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για τη φάβα

  • 200γρ. φάβα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη ξαρμυρισμένη
  • αλάτι
  • Για τα ντοματίνια

  • 30 ντοματίνια
  • 3 κουτ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι

Ένας διαφορετικός τρόπος να απολαύσετε την φάβα, ετοιμάζοντας ένα εξαιρετικό ορεκτικό για τα καλοκαιρινά τραπέζια σας. Συνοδεύετε ιδανικά με ένα Ασύρτικο από τη Σαντορίνη.

Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπ πατ κόβετε 6 δίσκους από τις σφολιάτες, αρκετά μεγάλους ώστε να καλύπτουν τον πάτο και τα πλαϊνά από τις ατομικές σας ταρτιέρες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

Παίρνετε έξι ατομικές ταρτιέρες, τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τις στρώνετε με τη σφολιάτα, πιέζοντας καλά με τα δάχτυλά σας να πάρει η σφολιάτα το σχήμα της φόρμας. Τρυπάτε καλά με πιρούνι στη βάση και από πάνω στρώνετε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλα. Ρίχνετε από πάνω μπόλικα όσπρια για βάρος για να μη φουσκώσουν οι σφολιάτες.

Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε, αφαιρείτε τα όσπρια και τις λαδόκολλες και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη φάβα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 500ml νερό, τη φάβα καλοπλυμένη, το κομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Μόλις πάρει βράση το μίγμα χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να γίνει ένας πολτός.

Αφήνετε τη φάβα να κρυώσει και στη συνέχεια τη χτυπάτε στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει βελούδινος πουρές. Ψιλοκόβετε την κάππαρη με ένα μαχαίρι και την ανακατεύετε με τη φάβα. Αφήνετε το μίγμα να περιμένει.

Για τα ντοματίνια: Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνετε τα ντοματίνια για 2-3 λεπτά. Τα βγάζετε και τα ξεφλουδίζετε. Σε τηγανάκι λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα ντοματίνια πασπαλίζοντάς τα με τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις απορροφηθεί η ζάχαρη αφήνετε τα ντοματίνια να κρυώσουν.

Παίρνετε τις έτοιμες τάρτες και τις γεμίζετε κατά τα 2/3 με το μίγμα της φάβας. «Φυτεύετε» σε κάθε τάρτα τέσσερα πέντε ντοματίνια ομοιόμορφα σαν να είναι σε ακτίνα.

Μόλις γεμίσετε όλες τις τάρτες τις βάζετε σε ένα ταψί και τις ζεσταίνετε στο φούρνο στους 50οC ώστε να τις σερβίρετε ζεστές.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπ πατ κόβετε 6 δίσκους από τις σφολιάτες, αρκετά μεγάλους ώστε να καλύπτουν τον πάτο και τα πλαϊνά από τις ατομικές σας ταρτιέρες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

Βήμα 2

Παίρνετε έξι ατομικές ταρτιέρες, τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τις στρώνετε με τη σφολιάτα, πιέζοντας καλά με τα δάχτυλά σας να πάρει η σφολιάτα το σχήμα της φόρμας. Τρυπάτε καλά με πιρούνι στη βάση και από πάνω στρώνετε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλα. Ρίχνετε από πάνω μπόλικα όσπρια για βάρος για να μη φουσκώσουν οι σφολιάτες.

Βήμα 3

Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε, αφαιρείτε τα όσπρια και τις λαδόκολλες και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη φάβα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 500ml νερό, τη φάβα καλοπλυμένη, το κομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Μόλις πάρει βράση το μίγμα χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να γίνει ένας πολτός.

Βήμα 5

Αφήνετε τη φάβα να κρυώσει και στη συνέχεια τη χτυπάτε στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει βελούδινος πουρές. Ψιλοκόβετε την κάππαρη με ένα μαχαίρι και την ανακατεύετε με τη φάβα. Αφήνετε το μίγμα να περιμένει.

Βήμα 6

Για τα ντοματίνια: Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνετε τα ντοματίνια για 2-3 λεπτά. Τα βγάζετε και τα ξεφλουδίζετε. Σε τηγανάκι λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα ντοματίνια πασπαλίζοντάς τα με τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις απορροφηθεί η ζάχαρη αφήνετε τα ντοματίνια να κρυώσουν.

Βήμα 7

Παίρνετε τις έτοιμες τάρτες και τις γεμίζετε κατά τα 2/3 με το μίγμα της φάβας. «Φυτεύετε» σε κάθε τάρτα τέσσερα πέντε ντοματίνια ομοιόμορφα σαν να είναι σε ακτίνα.

Βήμα 8

Μόλις γεμίσετε όλες τις τάρτες τις βάζετε σε ένα ταψί και τις ζεσταίνετε στο φούρνο στους 50οC ώστε να τις σερβίρετε ζεστές.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb