OliveMagazine

Ατομικές τάρτες με ντομάτες, φέτα και γαρίδες

Ατομικές τάρτες με ντομάτες, φέτα και γαρίδες

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:35'
Έτοιμο σε:1:5'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 φύλλο κατεψυγμένης σφολιάτας
  • 1/4 κιλού φέτα, μέτρια
  • ελαιόλαδο
  • 12 γαρίδες Νο 1
  • ½ ματσάκι ρόκα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το πέστο μαϊντανού-δυόσμου

  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
  • 2/3 φλιτζανιού αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1 φλιτζάνι περίπου ελαιόλαδο
  • αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη γαρνιτούρα

  • 4-5 ντομάτες
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγα φυλλαράκια θυμαριού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ξεπαγώνετε τη σφολιάτα και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ρηχό ταψί. Την τρυπάτε σε πολλά σημεία με πιρούνι και τη σκεπάζετε μ’ ένα δεύτερο όμοιο ταψί, με βουτυρωμένη την επιφάνεια που θα ακουμπά στη σφολιάτα (για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο). Βάζετε και τα δύο ταψιά, «κολλημένα» το ένα με το άλλο, σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 180°C για 25 λεπτά. Όσο η σφολιάτα είναι ζεστή, την κόβετε σε τέσσερα όμοια παραλληλόγραμμα κομμάτια.

Ετοιμάζετε το πέστο: πολτοποιείτε στο μπλέντερ το μαϊντανό με το δυόσμο, τα αμύγδαλα, το σκόρδο, το τυρί, αλάτι και πιπέρι ρίχνοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρετε μια λεία σάλτσα.

Αφαιρείτε τη φλούδα από τις ντομάτες, τις κόβετε στα τέσσερα (ή στα έξι αν είναι μεγάλες), βγάζετε τους σπόρους, τις πασπαλίζετε με ζάχαρη και αλάτι και τις αφήνετε 1 ώρα περίπου σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν από τα υγρά τους.

Κατόπιν, τις μεταφέρετε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, τις πασπαλίζετε με φρέσκο θυμάρι και ψιλοκομμένο σκόρδο, τις περιχύνετε με ελάχιστο λάδι και τις ψήνετε στο φούρνο στους 100°C για 1 ώρα. Πρέπει να μαραθούν χωρίς να λιώσουν.

Καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κεφάλια, το κέλυφος και το εντεράκι της πλάτης. Τις κόβετε κατά μήκος της πλάτης χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω και τις ανοίγετε σαν πεταλούδα.

Τις αλατίζετε και τις σοτάρετε σε ελάχιστο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνετε δύο κουταλιές από το πέστο και τις ανακατεύετε. Περνάτε τις γαρίδες τρεις τρεις από καλαμάκια για σουβλάκια.

Πλένετε και καθαρίζετε τη ρόκα, την αλατίζετε και την περιχύνετε με λίγο λάδι. Κόβετε τη φέτα σε λεπτές φετούλες.

Συναρμολόγηση: βάζετε σε κάθε πιάτο ένα φύλλο ψημένης σφολιάτας. Αλείφετε από πάνω λίγο πέστο μαϊντανού-δυόσμου (σχεδόν μία κουταλιά). Προσθέτετε σε όλο το μήκος της σφολιάτας μία φετούλα ντομάτας και μία φέτα τυριού εναλλάξ, έτσι ώστε να μισοσκεπάζει το ένα το άλλο. Μέχρι να τελειώσετε με όλες τις τάρτες τις διατηρείτε σε ζεστό φούρνο.

Πάνω από τις ντομάτες και τη φέτα βάζετε λίγη ρόκα. Τέλος, τοποθετείτε από ένα καλαμάκι με γαρίδες κατά μήκος της τάρτας. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr