OliveMagazine

Αφράτα ψωμάκια για burger και σάντουιτς

Αφράτα ψωμάκια για burger και σάντουιτς

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 360γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 200ml γάλα ζεστό, όχι καυτό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 20γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • ελάχιστο αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με τα χέρια σας το αλεύρι με το ζεστό γάλα. Προσθέτετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύετε, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά και σιγά-σιγά να σχηματιστεί μια μέτρια προς σφικτή ζύμη. Ζυμώνετε μέσα στο μπολ για 6 - 7 λεπτά, με τις γροθιές σας, μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει από τα χέρια σας και από τα τοιχώματα του μπολ.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια βάρους 150γρ. το καθένα και τα πλάθετε με τις παλάμες σας για να στρογγυλέψουν.

Στρώνετε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάζετε εκεί τα ψωμάκια, σε απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά. Σκεπάζετε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού (π.χ. μπροστά από το καλοριφέρ), μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι τα ψωμάκια να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200º C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, αν διαθέτει ο φούρνος σας. Αν θέλετε, αλείφετε τα ψωμάκια με ελάχιστο νερό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορους.

Γεμίζετε ένα μέτριο ταψί με νερό μέχρι τη μέση και επάνω του στερεώνετε μια σχάρα. Απάνω στη σχάρα βάζετε τα ψωμάκια και τα ψήνετε για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ωραία. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Tips

Εναλλακτικά, ρίχνετε εξαρχής όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ πάγκου και τα δουλεύετε για περίπου 5 λεπτά με τον ειδικό γάντζο για ζύμες.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr