OliveMagazine

Βαλεντσιάνικη παέγια (Paella Valenciana)

Βαλεντσιάνικη παέγια (Paella Valenciana)

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:1:5'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 600γρ. ρύζι
  • 300γρ. κοτόπουλο σε κομμάτια
  • 200γρ. κουνέλι σε κομμάτια
  • 250γρ. φασολάκια πλατιά
  • περίπου 20 σαλιγκάρια
  • 1/3 κουτ. γλυκού σαφράν (κρόκο Κοζάνης)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1½ λίτρο ζωμό κοτόπουλο
  • ½ λίτρο νερό
  • πάπρικα γλυκιά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Στην paellera (το ειδικό σκεύος για την παέγια) ή σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, βάζετε λίγο λάδι να ζεσταθεί και ροδίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου και του κουνελιού, από όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τα φασόλια και το σκόρδο. Ανακατεύετε τακτικά για να μην καούν ούτε τα λαχανικά ούτε το κρέας. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε την πάπρικα.

Ρίχνετε στο τηγάνι τον ζωμό και το νερό και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνετε το ρύζι σε σχήμα σταυρού και ανακατεύουμε ελαφρώς. Τα υγρά του τηγανιού πρέπει να σκεπάζουν καλά το ρύζι, διαφορετικά προσθέτετε λίγο ακόμη νερό. Προσοχή, μετά το πρώτο ανακάτεμα δεν πειράζετε ξανά το ρύζι.

Προσθέτετε το σαφράν και τα σαλιγκάρια, που τα διασκορπίζετε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και αφήνετε την παέγια να σιγοβράσει χωρίς να ανακατέψετε ξανά. Μόλις πιει όλα τα υγρά είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Tips

Στην παέγια είναι πολύ χαρακτηριστικό το socarrat, μια ελαφρώς καβουρδισμένη κρούστα που κάνει το ρύζι που βρίσκεται σε επαφή με το τηγάνι. Προσοχή όμως, δεν μιλάμε για κάψιμο αλλά για ένα ελαφρώς σκούρο χρώμα.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr