Διαδικασία
Ζεσταίνετε στο τηγάνι της παέγιας το μισό λάδι και σοτάρετε τους κύβους του κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μισό μαϊντανό και τις πιπεριές. Ρίχνετε τις γαρίδες και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις γυρίζετε και αφού πάρουν χρώμα και από την άλλη, τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να περιμένουν.
Προσθέτετε στο τηγάνι το λουκάνικο, το σοτάρετε για μερικά λεπτά και ρίχνετε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, ξεπλένετε καλά τις αχιβάδες και τα μύδια, τα καθαρίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα, πάνω σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το κρασί και βράζετε για 5-6 λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Πετάτε όσα δεν άνοιξαν και τα υπόλοιπα τα βάζετε στο τηγάνι με το κοτόπουλο.
Προσθέτετε το μίγμα της ντομάτας, τον αρακά, ρίχνετε το ρύζι, περιχύνετε με το μισό ζεστό ζωμό μέσα στον οποίο έχετε προσθέσει τον κρόκο διαλυμένο στο χυμό του λεμονιού. Σιγοβράζετε για 18 λεπτά, περιχύνοντας κάθε τόσο το ρύζι με τον υπόλοιπο ζωμό.
Όταν απορροφηθεί ο ζωμός, ανακατεύετε τις γαρίδες και βάζετε όλο το σκεύος μέσα στον φούρνο, για μερικά λεπτά, κάτω από το γκριλ για να στεγνώσει ελαφρώς το ρύζι. Πασπαλίζετε την παέγια με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή
Tips
Στα καταλάνικα, paella σημαίνει τηγάνι και είναι το ειδικό σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύεται.
Μπορείτε να αυξομειώσετε την ποσότητα των θαλασσινών ή να αντικαταστήσετε τις γαρίδες με καραβίδες ή αστακό, από πριν βρασμένα, ή καλαμαράκια σε ροδέλες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στην παέλια σας ακόμα και ζαμπόν σε κύβους.
Μπορείτε να μαγειρέψτε όλα τα υλικά από πριν και να τα αφήσετε να περιμένουν. Μισή ώρα πριν το σερβίρισμα θα ρίξετε το ρύζι.