MIKRI-vasilopita-me-gemisi
clock icon
1:30'

Βασιλόπιτα με γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά

    Για το κέικ

  • 4 αβγά
  • 200γρ. ζάχαρη καστανή
  • 200γρ. βούτυρο λιωμένο αλλά κρύο
  • 200γρ. γιαούρτι
  • 300γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για την επικάλυψη

  • 60γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 80γρ. καρύδια ή φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένα
  • 100γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη ή λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
  • κακάο για το σερβίρισμα
  • Για τη γέμιση

  • 50γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 80γρ. καρύδια ή φιστίκι Αιγίνης σε πούδρα
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη ή λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Συνδυάζει το αφράτο κέικ με τη σοκολάτα, τα μπαχαρικά και τα τραγανά καρύδια.

Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά και την καστανή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτετε το γιαούρτι και τη μαργαρίνη, ανακατεύετε και στο τέλος ρίχνετε τα στεγνά υλικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα απαλά με μια κουτάλα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα για κέικ.
Για την επικάλυψη: Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σοκολάτα, τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ, προσθέτετε τα 100γρ. μαργαρίνη και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να πάρετε μια ψιχουλιαστή ζύμη.
Για τη γέμιση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα κρατάτε στην άκρη.
Συναρμολόγηση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Ρίχνετε τη μισή ποσότητα του κέικ σε βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 26-28εκ. με αποσπώμενο πάτο. Πασπαλίζετε με το μίγμα της γέμισης και καλύπτετε με το υπόλοιπο μίγμα του κέικ. Τέλος πασπαλίζετε με το μίγμα της επικάλυψης και ψήνετε στο φούρνο για 45-50 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη η βασιλόπιτα την αφήνετε να κρυώσει λίγο, την ξεφορμάρετε και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κακάο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά και την καστανή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτετε το γιαούρτι και τη μαργαρίνη, ανακατεύετε και στο τέλος ρίχνετε τα στεγνά υλικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα απαλά με μια κουτάλα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα για κέικ.

Βήμα 2

Για την επικάλυψη: Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σοκολάτα, τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ, προσθέτετε τα 100γρ. μαργαρίνη και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να πάρετε μια ψιχουλιαστή ζύμη.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 4

Συναρμολόγηση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Ρίχνετε τη μισή ποσότητα του κέικ σε βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 26-28εκ. με αποσπώμενο πάτο. Πασπαλίζετε με το μίγμα της γέμισης και καλύπτετε με το υπόλοιπο μίγμα του κέικ. Τέλος πασπαλίζετε με το μίγμα της επικάλυψης και ψήνετε στο φούρνο για 45-50 λεπτά.

Βήμα 5

Όταν είναι έτοιμη η βασιλόπιτα την αφήνετε να κρυώσει λίγο, την ξεφορμάρετε και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κακάο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb