OliveMagazine

Βασιλόπιτα με καρύδια, ξερά φρούτα και μπαχαρικά

Βασιλόπιτα με καρύδια, ξερά φρούτα και μπαχαρικά

Μερίδες:για μία φόρμα διαμ. 28εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 450γρ. βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 350γρ. ζάχαρη καστανή
  • 6 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • ¾ φλιτζανιού καρύδια
  • ½ φλιτζάνι κόντιτα (κυβάκια ζαχαρωμένων φρούτων)
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζανάκι καφέ λικέρ βύσσινο
  • Για το γλάσο

  • 1 ασπράδι αβγού
  • 300γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκόζη
  • Για τη διακόσμηση

  • μερικά καρύδια ψιλοκομμένα
  • μερικά σποράκια ροδιού
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αλευρώνετε και βουτυρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύετε με τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τα κόντιτα.

Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη.

Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ τη μαργαρίνη και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτετε τους κρόκους και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μίγμα των ξερών φρούτων και το λικέρ βύσσινο. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.

Βάζετε το μίγμα στη φόρμα και προσθέτετε ένα νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο. Ψήνετε την πίτα για 1½ ώρα περίπου στους 175 βαθμούς. Όταν ψηθεί την ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.

Ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάτε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτετε σταδιακά τη μισή ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι. Ρίχνετε το χυμό του λεμονιού και τη γλυκόζη και ανακατεύετε, προσθέτοντας σε δόσεις όση από την υπόλοιπη ζάχαρη χρειαστεί, μέχρι το μίγμα σας να γίνει ένα κατάλευκο, λείο και σφιχτό γλάσο.

Καλύπτετε το μπολ του γλάσου με υγρή πετσέτα και αφήνετε να σταθεί για τουλάχιστον μια ώρα, ώστε ο αέρας που έχει κρατήσει (φουσκάλες) να ανέβει στην επιφάνεια και να διαλυθεί.

Καλύπτετε το κέικ με το γλάσο και το διακοσμείτε με ψιλοκομμένα καρύδια και σποράκια ροδιού πριν στεγνώσει.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Aντωνία Κατή

Tips

Το γλάσο πρέπει να έχει στεγνώσει πολύ καλά πριν σερβίρετε και κόψετε την πίτα.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr