OliveMagazine

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Μερίδες:για ένα ταψί διαμ. 30-32εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:1:10'
Χρόνος αναμονής:55 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 3 φακελάκια μαγιά ξηρή
  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 125γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή λιωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 3 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ελαφρώς χτυπημένα με τη ζάχαρη
  • 150γρ. αμυγδαλόπαστα (marzipan) για το φινίρισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμάνετε το φούρνο στους 50 βαθμούς. Βάζετε σε μπολ τη μαγιά με 2-3 κουταλιές από τη ζάχαρη, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό προς ζεστό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζετε τους γάντζους και ανακατεύετε για λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρά ελαφρώς χτυπημένα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το προζύμι, ζυμώνοντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.

Λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε κι αυτό σταδιακά στη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε για 40 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τυλίγετε το τυχερό νόμισμα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο.

Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και περιμένετε για 15 λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσει. Τότε αλείφετε την επιφάνειά της πολύ απαλά με χτυπημένο αβγό, και ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.

Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε τη βασιλόπιτα να κρυώσει. Τοποθετείτε το μάρτζιπαν ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγετε σε φύλλο και κόβετε με κουπ πατ γιορτινά σχέδια της επιλογής σας για να την διακοσμήσετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr