OliveMagazine

Βασιλόπιτα με αρωμα τσουρέκι

Βασιλόπιτα με αρωμα τσουρέκι

Μερίδες:για ένα ταψί διαμ. 30-32εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:1:10'
Χρόνος αναμονής:55
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 3 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 1½ φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 125 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή λιωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 3 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ελαφρώς χτυπημένα με τη ζάχαρη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμάνετε το φούρνο στους 50°C. Βάζετε σε μπολ τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ με 2-3 κουταλιές από την Καστανή Ζάχαρη FYTRO, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό προς ζεστό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζετε τους γάντζους και ανακατεύετε για λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το προζύμι, ζυμώνοντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.

Λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε κι αυτό σταδιακά στη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε για 40 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τυλίγετε το τυχερό νόμισμα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο.

Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και περιμένετε για 15 λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσει. Τότε αλείφετε την επιφάνειά της πολύ απαλά με χτυπημένο αβγό, και ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.

Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε τη βασιλόπιτα να κρυώσει. Την αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα και στη συνέχεια βάζετε από πάνω μια μεσαία φορμίτσα με χριστουγεννιάτικο σχέδιο καλύπτοντας το πάνω μέρος της με ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και αφαιρείτε τη φόρμα και τη λαδόκολλα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο