OliveMagazine

Βελουτέ ξινού τραχανά με απάκι

Βελουτέ ξινού τραχανά με απάκι

Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. τραχανά ξινό
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών
  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος πλήρη
  • 30 φέτες από κρητικό απάκι, λεπτοκομμένες
  • 350γρ. φουντούκια ξεφλουδισμένα
  • ½ ποτηράκι του κρασιού κρέμα βαλσαμικού, του εμπορίου
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε τον τραχανά στο ζωμό λαχανικών προσθέτοντας λίγο αλάτι. Αφήνετε τον τραχανά για 40 λεπτά τουλάχιστον να μαγειρευτεί καλά και να φουσκώσει, και τον αφήνετε να κρυώσει.

Τον περνάτε από το μπλέντερ να γίνει βελούδινος πολτός. Τον ξαναβάζετε στη κατσαρόλα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τον αφήνετε να πάρει βράση. Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλάτι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Σε ένα ταψί απλώνετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάζετε επάνω τις φέτες από το απάκι. Τις ψήνετε στο φούρνο για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Σε ένα μικρό ταψάκι βάζετε τα καθαρισμένα φουντούκια και τα καβουρδίζετε στον ήδη ζεστό φούρνο, στους 170οC, για 10 λεπτά περίπου. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα χτυπάτε στο μπλέντερ του μίξερ σε χοντρά κομμάτια.

Για να σερβίρετε, ζεσταίνετε καλά τον τραχανά, τον σερβίρετε σε φλιτζάνια του τσαγιού, πασπαλίζετε με τα φουντούκια, και στάζετε τρεις σταγόνες από την κρέμα βαλσαμικού. Καρφώνετε οριζοντίως από τρεις φετούλες απάκι σε κάθε φλιτζάνι και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφίες - Food styling: Αντωνία Κάτη

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr