OliveMagazine

Γέμιση για γαλοπούλα σε 3 παραλλαγές

Γέμιση για γαλοπούλα σε 3 παραλλαγές

Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:10'
Έτοιμο σε:3:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα (3-4 κιλά περίπου)
  • 2 λεμόνια
  • 1 πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • Για τη γέμιση Α

  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας, ψιλοκομμένα
  • 200γρ. κάστανα ψημένα και ψιλοκομμένα
  • 1 μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες ή κυβάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδα ξανθή
  • 1 πορτοκάλι σαγκουίνι κομμένο σε φετούλες ή κυβάκια
  • 2-3 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 80γρ. φιλέ αμυγδάλου
  • Για τη γέμιση Β

  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 250γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετούλες
  • 200γρ. κάστανα ψημένα και ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μαύρη σταφίδα Κορινθιακή
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση Γ

  • 150γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σελινόριζα (400γρ. περίπου)
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι καρύδια
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • 1 φλιτζάνι κρασί
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση της επιλογής σας.

Πλένετε καλά τη γαλοπούλα και, αφού στύψετε τα λεμόνια, την περιχύνετε με το μισό χυμό και αρχίζετε να την τρίβετε με τις λεμονόκουπες. Την αλατοπιπερώνετε καλά μέσα έξω.

Ύστερα ανακατεύετε σ’ ένα μπολ τη μουστάρδα με το λιωμένο σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Μ’ ένα πινέλο ή με τα δάχτυλα την αλείφετε παντού μ’ αυτό το μίγμα.

Γεμίζετε την κοιλιά της με τη γέμιση της επιλογής σας και ύστερα κλείνετε το άνοιγμα μ’ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε γάστρα και την περιχύνετε πρώτα με τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού, μετά με το χυμό του πορτοκαλιού και τέλος με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε τη γαλοπούλα στους 170°C για 3 ώρες. Ενδιάμεσα ελέγχετε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε στη γάστρα λίγο νερό. Ύστερα από 3 ώρες ξεσκεπάζετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180°C μέχρι να αποκτήσει η γαλοπούλα ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Aντωνία Κατή

Tips

Για τη γέμιση Α: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο μέσα σε βαθύ τηγάνι και, αφού κάψει καλά, σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μαζί με τα συκωτάκια και τον κιμά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μήλο. Σοτάρετε για λίγο ακόμη ελαφρά και μετά ρίχνετε τα κάστανα, τις σταφίδες, το ξύσμα και τα κομματάκια πορτοκαλιού. Σβήνετε με το χυμό του πορτοκαλιού και βράζετε για 5-10 λεπτά. Προσθέτετε το σέλινο, το φιλέ αμυγδάλου και αποσύρετε από τη φωτιά.


Για τη γέμιση Β: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο μέσα σε βαθύ τηγάνι και, αφού κάψει καλά, σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και τα μανιτάρια μέχρι να στεγνώσουν. Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρωματάκι. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το ρύζι, λίγο καυτό νερό και δίνετε μια γρήγορη βράση. Προσθέτετε τα κάστανα, τις σταφίδες, τον άνηθο, μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.


Για τη γέμιση Γ: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο μέσα σε βαθύ τηγάνι και, αφού κάψει, σοτάρετε τα συκωτάκια μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το μπέικον και, αφού το ανακατέψετε για λίγο, ρίχνετε το κρεμμύδι και λίγο αργότερα την τριμμένη σελινόριζα. Όταν μαραθεί η σελινόριζα σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε το ζωμό και μετά τις σταφίδες και τα καρύδια. Βράζετε για 5 λεπτά και μετά ρίχνετε τα κυβάκια του ψωμιού. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr