OliveMagazine

Γαλακτομπούρεκο με άρωμα πορτοκάλι

Γαλακτομπούρεκο με άρωμα πορτοκάλι

Μερίδες:12-14
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:20'
Melissa: Ελληνικό σιμιγδάλι με ιστορία από το 1947!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Melissa: Ελληνικό σιμιγδάλι με ιστορία από το 1947!
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. φύλλο κρούστας
  • 150γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 πορτοκάλια ξύσμα και χυμό (250ml)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 25γρ. βούτυρο φρέσκο
  • Για το σιρόπι

  • 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το χυμό του πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.

Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ξύσμα των πορτοκαλιών, τη βανίλια και το μείγμα των αβγών. Ξεκινάτε να ανακατεύετε με σύρμα διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Προσθέτετε τότε το βούτυρο και αφήνετε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

Στρώνετε τα μισά φύλλα της κρούστας σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο. Τα πρώτα 2 φύλλα τα τοποθετείτε σταυρωτά και αφήνετε να εξέχουν από το ταψί. Τα υπόλοιπα τα διπλώνετε στη μέση έτσι ώστε να πιάσουν μόνο τον πάτο του ταψιού.

Απλώνετε από πάνω τη χλιαρή κρέμα, φέρνετε από πάνω τα φύλλα που εξέχουν από έξω, βουτυρώνετε τις άκρες και σκεπάζετε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης και διπλώνοντάς τα στη μέση. Έτσι στο τέλος με 6 φύλλα θα έχετε 12 σειρές φύλλων.

Χαράζετε τα φύλλα της επιφάνειας με μυτερό μαχαίρι σε μερίδες (τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια), χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα.

Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε το γλυκό ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.

Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι.

Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και το περιχύνετε με το ζεστό ακόμη σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr