OliveMagazine

Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα πορτοκάλι

Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα πορτοκάλι

Μερίδες:για 1 μέτριο ταψί
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 12 φύλλα κρούστας
  • Για την κρέμα

  • 1200ml γάλα πλήρες
  • 120γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό ΜELISSA
  • 3 κρόκους αβγών
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
  • 35γρ. βούτυρο για την κρέμα + 150γρ. λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 75γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 240γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Για το σιρόπι

  • 350γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 150ml νερό
  • 65γρ. γλυκόζη
  • 1 φέτα λεμόνι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το Σιμιγδάλι, τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κακάο και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα χειρός για να μην κολλήσει η κρέμα.

Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει και να πήζει αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο, την κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά σας να ομογενοποιηθούν. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κάνει κρούστα.

Για το σιρόπι: Βάζετε σε κατσαρολάκι το νερό, τη γλυκόζη και το λεμόνι στη φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό και το αποσύρετε από τη φωτιά.

Στήνετε το γαλακτομπούρεκο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο.

Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης. Μαζεύετε προς τα μέσα όσο φύλλο προεξέχει από τις άκρες του ταψιού.

Χαράζετε τα φύλλα σε μερίδες (ρόμβους ή παραλληλόγραμμα) με μυτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα. Περιχύνετε με κουτάλι το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο αν περίσσεψε. Ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.

Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, σιροπιάζετε με χλιαρό σιρόπι. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Σερβίρετε ιδανικά το γλυκό σας χλιαρό.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr