OliveMagazine

Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Μερίδες:για 1 μεσαίο ταψί του φούρνου
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:20'
Melissa: Ελληνικό σιμιγδάλι με ιστορία από το 1947!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Melissa: Ελληνικό σιμιγδάλι με ιστορία από το 1947!
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ λίτρο γάλα
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 300γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, για το μίγμα
  • 2-3 κουτ. σούπας βούτυρο για το άλειμμα της γαλατόπιτας
  • 3 βανίλιες
  • 1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα της γαλατόπιτας
  • λίγη κανέλα
  • Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

  • 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού φρέσκο, καλά σουρωμένο
  • φλούδες από 2 πορτοκάλια
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Παίρνετε ένα μεσαίο ταψί και αλείφετε με το βούτυρο τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα. Στη συνέχεια σπάτε τα αβγά και τα χτυπάτε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Ρίχνετε μέσα δύο κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο που έχετε λιώσει ελαφρά, τις τρεις βανίλιες και λίγο λίγο το ψιλό σιμιγδάλι.

Όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές, προσθέτετε σιγά σιγά το κρύο γάλα. Αφού το ρίξετε όλο και δεν έχουν σχηματιστεί γρομπαλάκια από το χτύπημα, αδειάζετε το μίγμα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Όταν ζεσταθεί καλά η κατσαρόλα και το σιμιγδάλι αρχίζει να αχνίζει, το μίγμα θα αρχίσει να δένει σε πηχτή κρέμα. Είναι έτοιμη όταν πήξει καλά και δεν ξαναπέφτει στην κατσαρόλα όταν τη σηκώνετε με την κουτάλα.

Στη συνέχεια πασπαλίζετε το βουτυρωμένο ταψί σας με λίγο ψιλό σιμιγδάλι και αδειάζετε μέσα το μίγμα της κρέμας. Την αλείφετε από πάνω με το χτυπημένο αβγό και την πασπαλίζετε με λίγη κανέλα. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά περίπου, αρχικά σκεπασμένη με λαδόκολλα και στη συνέχεια ξεσκέπαστη, μέχρι να κάνει από πάνω μια ροδοκόκκινη κρούστα.

Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει. Την κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε σε πιατέλα.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα πορτοκαλιού: Παίρνετε τις φλούδες από τα δύο πορτοκάλια, αφαιρείτε όσο περισσότερο άσπρο μέρος μπορείτε και στη συνέχεια τις κόβετε σε πολύ λεπτά σπιρτόξυλα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνετε. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ρίχνετε τα σπιρτόξυλα πορτοκαλόφλουδας. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία και αφήνετε να βράσει το μίγμα για 5-10 λεπτά το πολύ. Περιχύνετε τη γαλατόπιτα με τη σάλτσα πορτοκαλιού.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr