Διαδικασία
Καθαρίζετε, κόβετε στα τέσσερα και βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.
Τις στραγγίζετε και τις πολτοποιείτε. Τις ανακατεύετε με το βούτυρο και τον κρόκο του αβγού.
Φτιάχνετε τη ζύμη των σου: Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο και, αν θέλετε, το μοσχοκάρυδο. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε κοσκινισμένο όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύετε ζωηρά να γίνει μια συμπαγής ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Σβήνετε τότε τη φωτιά και αρχίζετε να προσθέτετε τα αβγά ένα ένα. Μόλις ενσωματώνεται το ένα στο μίγμα, προσθέτετε το επόμενο. Τέλος, ανακατεύετε τη ζύμη με το μίγμα πατάτας και, αν θέλετε, προσθέτετε και λίγο τριμμένο τυρί.
Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι αρκετό ελαιόλαδο. Όταν κάψει καλά, ξεκινάτε και ρίχνετε από το μίγμα μικρές κουταλιές ή το μεταφέρετε σε κορνέ και κόβετε μικρές ποσότητες κάθε φορά.
Τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν τα αλμυρά «λουκουμαδάκια» σας. Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, τα αλατίζετε και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή