OliveMagazine

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Μερίδες:6-8
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:25'
Έτοιμο σε:1:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό κρεμμύδια, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
  • 40γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 15γρ. αλεύρι
  • 1½ λίτρο ζωμό βοδινού, ζεστό
  • αλάτι
  • Για τις φέτες ψωμιού

  • 6-8 φέτες ψωμί του τοστ
  • ½ κιλό γραβιέρα ψιλοτριμμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα βάζετε το φρέσκο βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε μέσα τα λεπτοκομμένα κρεμμύδια και αλατίζετε ελάχιστα. Μαγειρεύετε σε πολύ μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ένα απαλό, χρυσό χρώμα.

Πασπαλίζετε με το αλεύρι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το ζωμό του βοδινού καλά ζεσταμένο μέσα στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Δυναμώνετε τη φωτιά για να πάρει βράση, ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε για 30-40 λεπτά με μισάνοιχτο το καπάκι.

Δοκιμάστε αν χρειάζεται λίγο ακόμη αλάτι και, φυσικά, πιπέρι. Διατηρείτε τη σούπα σας ζεστή.

Παίρνετε τις φέτες του ψωμιού και τις φρυγανίζετε καλά και από τις δύο πλευρές. Τις αλείφετε με λίγο λάδι και τρίβετε πάνω τους τις σκελίδες σκόρδου, ίσα ίσα για να πάρουν μυρωδιά.

Σερβίρετε τη σούπα σε έξι βαθιά, πυρίμαχα πιάτα, τα ακουμπάτε στη σχάρα του φούρνου και πάνω στη σούπα κάθε πιάτου ακουμπάτε από μια φρυγανισμένη φέτα ψωμιού. Ρίχνετε μπόλικη τριμμένη γραβιέρα και ψήνετε τις σούπες στο γκριλ για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει κρούστα. Σερβίρετε τις σούπες στο τραπέζι, προσέχοντας να μην καείτε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr