OliveMagazine

Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι και κουκουνάρια

Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι και κουκουνάρια

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:2:40'
Έτοιμο σε:2:55'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 Γαλοπούλα Νιτσιάκος 2 κιλών
  • Για τη γέμιση

  • 200γρ. συκωτάκια πουλιών, ψιλοκομμένα
  • 200γρ. κάστανα
  • 100γρ. σύκα ξερά, σε κυβάκια
  • 75γρ. ξανθιές σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ
  • 200γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 50γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 75γρ. κουκουνάρια
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι φασκόμηλο
  • 300ml ζωμό κότας
  • 50ml κονιάκ
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 150ml κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C και ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε υψηλή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, προσθέτετε το ρύζι και το συκώτι και ψήνετε για ένα λεπτό.

Προσθέτετε το ζωμό, τις σταφίδες με το κονιάκ και βράζετε μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο.

Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε τα κουκουνάρια, τα σύκα, τα κάστανα, τον δυόσμο και το φασκόμηλο και αλατοπιπερώνετε.

Γεμίζετε τη γαλοπούλα, τη ράβετε και την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 2½ ώρες.

Για τη σάλτσα: Αφαιρείτε το λίπος από το ταψί στο οποίο ψήσατε τη γαλοπούλα και προσθέτετε το κρασί.

Με ένα ξύλινο κουτάλι ξεκολλάτε ό,τι έχει πιάσει (την καραμέλα) στο πάτο, προσθέτετε το ζωμό και μεταφέρετε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα.

Βράζετε τη σάλτσα μέχρι να μείνουν περίπου 300 ml, «δένετε» με λίγο corn flour και σερβίρετε.

Tips

Σημείωση: Επειδή θα περισσέψει γέμιση, μπορούμε να την ψήσουμε σε ένα μικρό ταψί με λίγο extra ζωμό.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr