clock icon
30'

Γαύρος μαρινάτος σπιτικός

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρους ολόφρεσκους
  • 500γρ. αλάτι θαλασσινό, χοντρό
  • 400ml ξίδι
  • 300ml ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)

Tips

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ή κόκκινο ξίδι και αντί για ελαιόλαδο ηλιέλαιο, που στο ψυγείο δεν παγώνει.

Ένας από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες για μπίρα. Το μυστικό για να τον πετύχετε είναι η άριστη ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.

Καθαρίζετε τους γαύρους: Κόβετε και πετάτε τα κεφάλια τους και ανοίγετε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας τη ραχοκοκαλιά με τα εντόσθια χωρίς όμως να χωρίσετε τα φιλέτα.
Τα πλένετε και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μοιράζετε τα φιλέτα σε 4 ίσα μέρη και το ίδιο κάνετε με το χοντρό αλάτι.
Σε πλατύ δοχείο με καπάκι απλώνετε ένα μέρος του αλατιού. Στρώνετε από πάνω μια δόση γαύρων (τα φιλέτα ανοιχτά με το δέρμα προς τα πάνω). Περιχύνετε 100ml από το ξίδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με αλάτι-φιλέτα-ξίδι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Κλείνετε καλά το δοχείο με το καπάκι του και το βάζετε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, για να «ψηθεί» ο γαύρος στο μίγμα αλατιού-ξιδιού.
Βγάζετε τα φιλέτα από το μίγμα του δοχείου, τα τινάζετε ελαφρώς για να φύγει το αλάτι και τα στρώνετε σε χαρτί κουζίνας.
Σε ένα άλλο γυάλινο δοχείο με καπάκι βάζετε το γαύρο σε στρώσεις, πάλι με το δέρμα προς τα πάνω και περιχύνετε με το ελαιόλαδο μέχρι να να σκεπάσει καλά το γαύρο. Κλείνετε με το καπάκι και το βάζετε στο ψυγείο. Ο γαύρος διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τους γαύρους: Κόβετε και πετάτε τα κεφάλια τους και ανοίγετε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας τη ραχοκοκαλιά με τα εντόσθια χωρίς όμως να χωρίσετε τα φιλέτα.

Βήμα 2

Τα πλένετε και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μοιράζετε τα φιλέτα σε 4 ίσα μέρη και το ίδιο κάνετε με το χοντρό αλάτι.

Βήμα 3

Σε πλατύ δοχείο με καπάκι απλώνετε ένα μέρος του αλατιού. Στρώνετε από πάνω μια δόση γαύρων (τα φιλέτα ανοιχτά με το δέρμα προς τα πάνω). Περιχύνετε 100ml από το ξίδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με αλάτι-φιλέτα-ξίδι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 4

Κλείνετε καλά το δοχείο με το καπάκι του και το βάζετε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, για να «ψηθεί» ο γαύρος στο μίγμα αλατιού-ξιδιού.

Βήμα 5

Βγάζετε τα φιλέτα από το μίγμα του δοχείου, τα τινάζετε ελαφρώς για να φύγει το αλάτι και τα στρώνετε σε χαρτί κουζίνας.

Βήμα 6

Σε ένα άλλο γυάλινο δοχείο με καπάκι βάζετε το γαύρο σε στρώσεις, πάλι με το δέρμα προς τα πάνω και περιχύνετε με το ελαιόλαδο μέχρι να να σκεπάσει καλά το γαύρο. Κλείνετε με το καπάκι και το βάζετε στο ψυγείο. Ο γαύρος διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα.