OliveMagazine

Γαύρος μαρινάτος σπιτικός

Γαύρος μαρινάτος σπιτικός

Μερίδες:8-10
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:0'
Έτοιμο σε:30'
Χρόνος αναμονής:2 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρους ολόφρεσκους
  • 500γρ. αλάτι θαλασσινό, χοντρό
  • 400ml ξίδι
  • 300ml ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε τους γαύρους: Κόβετε και πετάτε τα κεφάλια τους και ανοίγετε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας τη ραχοκοκαλιά με τα εντόσθια χωρίς όμως να χωρίσετε τα φιλέτα.

Τα πλένετε και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μοιράζετε τα φιλέτα σε 4 ίσα μέρη και το ίδιο κάνετε με το χοντρό αλάτι.

Σε πλατύ δοχείο με καπάκι απλώνετε ένα μέρος του αλατιού. Στρώνετε από πάνω μια δόση γαύρων (τα φιλέτα ανοιχτά με το δέρμα προς τα πάνω). Περιχύνετε 100ml από το ξίδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με αλάτι-φιλέτα-ξίδι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Κλείνετε καλά το δοχείο με το καπάκι του και το βάζετε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, για να «ψηθεί» ο γαύρος στο μίγμα αλατιού-ξιδιού.

Βγάζετε τα φιλέτα από το μίγμα του δοχείου, τα τινάζετε ελαφρώς για να φύγει το αλάτι και τα στρώνετε σε χαρτί κουζίνας.

Σε ένα άλλο γυάλινο δοχείο με καπάκι βάζετε το γαύρο σε στρώσεις, πάλι με το δέρμα προς τα πάνω και περιχύνετε με το ελαιόλαδο μέχρι να να σκεπάσει καλά το γαύρο. Κλείνετε με το καπάκι και το βάζετε στο ψυγείο. Ο γαύρος διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα.

Tips

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ή κόκκινο ξίδι και αντί για ελαιόλαδο ηλιέλαιο, που στο ψυγείο δεν παγώνει.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr