OliveMagazine

Γαύρος σε κουρκούτι ρεβιθιού τηγανητό και κρέμα λεμόνι

Γαύρος σε κουρκούτι ρεβιθιού τηγανητό και κρέμα λεμόνι

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:40'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για την κρέμα λεμόνι:

  • χυμό από 4 λεμόνια ολόκληρα
  • 8 γαρίφαλα
  • 200 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 πρέζες μπούκοβο καυτερό
  • Για το κουρκούτι ρεβιθιού:

  • 1 κονσέρβα ρεβίθια βρασμένα 400 γρ.
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 πρέζες κύμινο
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σοταρισμένο σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να καραμελώσει
  • 1 κουτ.σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (εναλλακτικά ψιλοκομμένο το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμύδι)
  • Για τον γαύρο:

  • 15 γαύρους ανοιγμένους πεταλούδα, χωρίς το κόκαλο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
  • αλάτι
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κρέμα Λεμόνι: Πλένουμε καλά τα λεμόνια και καρφώνουμε από 2 γαρίφαλα στο καθένα. Τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο με το κλείσιμο προς τα πάνω προσέχοντας να μη σκιστεί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1,5 ώρα. Βγάζουμε τα λεμόνια σε μπολ μαζί με τα ζουμιά τους και αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι και μόλις πάρει μια βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφαιρούμε τα γαρίφαλα από τα λεμόνια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε προσεκτικά όλα τα σπόρια κρατώντας το ζουμί, τη σάρκα και τη φλούδα. Ζυγίζουμε και προσθέτουμε άλλο τόσο από το σιρόπι. Τα χτυπάμε όλα στο μούλτι με το μπούκοβο μέχρι να πάρουμε μια παχύρρευστη κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο.

Κουρκούτι Ρεβιθιού: Σουρώνουμε τα ρεβίθια κρατώντας το νερό τους και τα περνάμε στο μούλτι μαζί με όλα τα υλικά, εκτός από το ασπράδι, μέχρι να γίνουν μια κρέμα (αν χρειαστεί αραίωμα, προσθέτουμε λίγο από το νερό τους).

Προσθέτουμε το ασπράδι και χτυπάμε για 5” ακόμα. Προσθέτουμε όσο από το υπόλοιπο νερό της κονσέρβας χρειάζεται μέχρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.

Γαύρος: Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα και τη μουστάρδα. Αλατίζουμε ελαφρώς τα φιλέτα του γαύρου, τα αλευρώνουμε, τα βουτάμε κρατώντας την ουρά στο κουρκούτι ρεβιθιού και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε τηγάνι με μπόλικο ηλιέλαιο και από τις δύο μεριές μέχρι να κάνουν χρυσή τραγανή κρούστα.

Σερβίρουμε με τη δροσερή κρέμα λεμόνι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο