OliveMagazine

Γεμιστά καλαμάρια

Γεμιστά καλαμάρια

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμάρια ολόκληρα
  • Για τη γέμιση

  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας βασιλικό ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, χοντροκομμένη
  • ½ φλιτζάνι ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
  • ½ φλιτζάνι ντομάτα από κονσέρβα, ψιλοκομμένη
  • 60ml κρασί λευκό
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 3 φλιτζάνια ντομάτες φρέσκες, ψιλοκομμένες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Φτιάχνετε τη γέμιση: Αφαιρείτε τα πλοκάμια από τα καλαμάρια και τα ψιλοκόβετε.

Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια. Ρίχνετε το βασιλικό, την κάππαρη, τη ντομάτα, τις ελιές και το κρασί. Αφήνετε τη γέμιση να σιγοβράσει και να πιει τα υγρά της. Προσθέτετε τη φρυγανιά, το αλάτι και το πιπέρι.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι με καπάκι, σοτάρετε το σκόρδο με το ελαιόλαδο μέχρι να μοσχομυρίσει. Μην το σοτάρετε παραπάνω όμως γιατί θα μαυρίσει και θα πικρίσει. Προσθέτετε το δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη και στο τέλος τη ντομάτα. Μόλις πάρει βράση σβήνετε τη φωτιά.

Ετοιμάζετε τα καλαμάρια: Γεμίζετε τα καλαμάρια με το μίγμα που φτιάξατε. Δε χρειάζεται να είναι πολύ γεμάτα γιατί τα καλαμάρια θα συρρικνωθούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Καρφώνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα για να τα κλείσετε και τοποθετείτε τα γεμισμένα καλαμάρια πάνω στη σάλτσα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα καλαμάρια να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά μέχρι να γίνουν. Συνοδεύετε με ζυμαρικά ή ρύζι και σαλάτα εποχής.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Tips

Για να γεμίσετε τον κορμό από τα καλαμάρια πιο εύκολα, τα βουτάτε μέσα σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα περίπου μέχρι να ανοίξουν και να σφίξει λίγο η σάρκα τους.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr