OliveMagazine

Γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά, αβγολέμονο

Γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά, αβγολέμονο

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 12 μέτρια κολοκυθάκια
  • 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • ¾ φλιτζανιού ρύζι τύπου Καρολίνα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα σποράκια κόλιανδρου, φρεσκοτριμμένα
  • 1 ώριμη ντομάτα, χαραγμένη στα τέσσερα
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • χυμός 1-2 λεμονιών
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε και αδειάζετε προσεκτικά την ψίχα από τα κολοκυθάκια με ειδικό εργαλείο ή με μικρό κουταλάκι. Ψιλοκόβετε περίπου ½ φλιτζάνι από την ψίχα και τη φυλάτε.

Βάζετε τον κιμά και το κρεμμύδι σε μέτρια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε για να μην σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτετε το μισό λάδι και σοτάρετε το μίγμα ελαφρά. Προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο, την ψιλοκομμένη ψίχα των κολοκυθιών, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο. Σοτάρετε το μίγμα για 2-3΄, προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε μέχρι να πιει τα υγρά του.

Γεμίζετε τα κολοκυθάκια με το μίγμα του κιμά αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. περίπου από το άνοιγμά τους και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε φαρδιά κατσαρόλα, όπως κάνετε με τα ντολμαδάκια. Τοποθετείτε από πάνω στο κέντρο την χαραγμένη ντομάτα, προσθέτετε 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος και το υπόλοιπο λάδι. Σιγοβράζετε τα κολοκυθάκια για 30 - 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να βράσει το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέτετε αρκετό νερό για να μείνει 1½ φλιτζάνι ζωμός στο τέλος.

Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χτυπάτε τα αβγά στο μπλέντερ και προσθέτετε το λεμόνι. Ρίχνετε λίγο-λίγο το ζωμό από την κατσαρόλα και χτυπάτε καλά. Περιχύνετε τα κολοκυθάκια και κουνάτε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού η σάλτσα. Αφήνετε σε σιγανή φωτιά και πριν αρχίσει να βράσει, κατεβάζετε την κατσαρόλα.

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιάτα και αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο επιπλέον άνηθο.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr