OliveMagazine

Γεμιστά ρολάκια μελιτζάνας

Γεμιστά ρολάκια μελιτζάνας

Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:20'
Χρόνος αναμονής:20 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες, στρογγυλές
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι πουρές από βρασμένη και λιωμένη πατάτα
  • 2/3 φλιτζανιού φέτα, λιωμένη με το πιρούνι
  • ½ φλιτζάνι μπαγιάτικο ψωμί, ψιλοτριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την επικάλυψη

  • 1 ντομάτα μεγάλη, ώριμη, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. και μήκους 8 εκ. Τις μουσκεύετε σε αλατισμένο νερό για περίπου 15-20 λεπτά, για να φύγει η πικρίλα τους.

Τις στραγγίζετε καλά και τις σκουπίζετε. Τις αλείφετε από κάθε πλευρά με λάδι και τις ψήνετε στο γκριλ και από τις δύο πλευρές, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Παράλληλα προσέχετε να μην καούν.

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο λάδι και προσθέτετε τα μανιτάρια και τη λιαστή ντομάτα, την κανέλλα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνετε να ψηθούν μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους, κατόπιν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε το ψιλοτριμμένο ψωμί και τον πουρέ. Ανακατεύετε καλά έτσι ώστε να ενωθούν και να γίνουν ένα συμπαγές μίγμα.

Τοποθετείτε μία κουταλιά σούπας από τη γέμιση στη στενή άκρη κάθε φέτας μελιτζάνας και την τυλίγετε ρολό. Κλείνετε την άκρη με οδοντογλυφίδα και τοποθετείτε τα ρολάκια σε πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα στο άλλο.

Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα από πάνω και μετά πασπαλίζετε με το τυρί. Βάζετε ελάχιστο νερό στο ταψί, ίσα-ίσα να μην κολλήσει το φαγητό, ραντίζετε τα ρολάκια με λίγο λάδι και τα ψήνετε στους 180-200οC για 25-30 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα από πάνω το τυρί. Μπορείτε να τα σερβίρετε ως πρώτο πιάτο ή σαν κύριο πιάτο με άσπρο ρύζι και χωριάτικη σαλάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μανιτάρια με ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια ή πιπεριές. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα αρωματικά, όπως μαϊντανό, δυόσμο, φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι και βασιλικό.


Οι φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδίζονται πιο εύκολα αν τις χαράξετε και τις βουτήξετε μέσα


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο