OliveMagazine

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 6 ντομάτες μέτριες ώριμες
  • 6 πιπεριές πράσινες + 1 ψιλοκομμένη για τη γέμιση
  • 3 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 3/4 φλιτζανιού ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο ή άνηθο (προαιρετικά)
  • 3-4 κουτ. σούπας κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες (προαιρετικά)
  • 2 πατάτες μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες σε μπαστούνια
  • 1 ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5-6 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε και αδειάζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κρατάτε τα «καπάκια» τους και πολτοποιείτε το εσωτερικό τους. Βουτάτε τις πιπεριές σε βραστό νερό για 3 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο, και τις στραγγίζετε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια και την ψιλοκομμένη πιπεριά σε μισό φλιτζάνι λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι, τα αρωματικά, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύετε και προσθέτετε τα 2/3 της πολτοποιημένης ντομάτας. Όταν η γέμιση πάρει μια δυο βράσεις την αποσύρετε από τη φωτιά.

Τοποθετείτε τις ντομάτες και τις πιπεριές στο ταψί. Πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και ζάχαρη και τις γεμίζετε κατά τα 3/4 περίπου. Τις κλείνετε με τα «καπάκια» τους.

Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Ανακατεύετε τον υπόλοιπο πολτό ντομάτας με ένα φλιτζάνι λάδι και με όσο νερό χρειαστεί ώστε ρίχνοντάς το στο ταψί η στάθμη του να φτάνει σε ύψος τα 2 εκ.

Πασπαλίζετε τα γεμιστά με τη φρυγανιά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Γίνονται και με κιμά: σοτάρετε 600 γρ. κιμά μαζί με τα κρεμμύδια και βάζετε μόνο 2/3 φλιτζανιού ρύζι.


Αντί για ρύζι, μπορείτε να βάλετε την ίδια ποσότητα από πλιγούρι. Γίνεται ιδιαίτερα γευστικό με σταφίδες και κουκουνάρια.


Μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό μελιτζάνες ή και κολοκυθάκια. Τα αδειάζετε, ψιλοκόβετε το εσωτερικό τους και το σοτάρετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Καλό θα ήταν να βουτήξετε τα αδειασμένα κολοκυθάκια σε βραστό νερό πρώτα, όπως τις πιπεριές.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο