OliveMagazine

Γιαννιώτικη γαλατόπιτα

Γιαννιώτικη γαλατόπιτα

Μερίδες:10-12
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:55'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλιτζάνι Σιμιγδάλι Ψιλό MELISSA
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 καψουλάκι βανίλια
  • 8 φύλλα κρούστας
  • 3 κουτ. σούπας κανέλα ανακατεμένη με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνετε το γάλα σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτετε το Σιμιγδάλι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Όταν πήξει το μίγμα το κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο.

Χτυπάτε τα 2 αβγά με τη ζάχαρη και το βούτυρο και προσθέτετε τη βανίλια. Προσθέτετε το μίγμα στο Σιμιγδάλι, τμηματικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία, πηχτή κρέμα. Ξαναβάζετε την κρέμα σε σιγανή φωτιά και την ανακατεύετε μέχρι να πήξει καλά.

Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμ. 28-30εκ. και στρώνετε σταυρωτά τα δύο πρώτα φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνετε ένα τρίτο φύλλο, το αλείφετε με βούτυρο και το πασπαλίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και κανέλα.Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας και πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με ζάχαρη και κανέλα.

Στρώνετε πάνω στα φύλλα την κρέμα και γυρίζετε τις άκρες που εξέχουν προς τα μέσα. Χτυπάτε το 3ο αβγό με λίγο νερό και περιχύνετε από πάνω την κρέμα. Πασπαλίζετε με λίγη ακόμη ζάχαρη και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει από πάνω.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr