OliveMagazine

Γιαννιώτικη γαλατόπιτα

Γιαννιώτικη γαλατόπιτα

Μερίδες:20-24
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:55'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 λίτρα γάλα
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 καψουλάκι βανίλια
  • 8 φύλλα κρούστας
  • 3 κουτ. σούπας κανέλλα ανακατεμένη με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2/3 φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνετε το γάλα σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτετε το σιμιγδάλι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Όταν πήξει το μίγμα το κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο.

Χτυπάτε 4 αβγά με τη ζάχαρη και τις δύο κουταλιές σούπας βούτυρο μέχρι να γίνουν αφράτα, και προσθέτετε τη βανίλια. Προσθέτετε το μίγμα στο σιμιγδάλι, τμηματικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία, πηχτή κρέμα. Ξαναβάζετε την κρέμα σε σιγανή φωτιά και την ανακατεύετε μέχρι να πήξει καλά.

Βουτυρώνετε ένα στενόμακρο ταψί και στρώνετε δύο φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνετε ένα τρίτο φύλλο, το αλείφετε με βούτυρο και το πασπαλίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και κανέλλα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα,

Στρώνετε πάνω στα φύλλα την κρέμα και γυρίζετε τις άκρες που εξέχουν προς τα μέσα. Χτυπάτε τα άλλα 2 αβγά και περιχύνετε από πάνω την κρέμα. Ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει από πάνω.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr